Schroders: Neerwaartse bijstelling staatsobligaties - veel onzekerheid beleid centrale banken

Het multi-asset team van Schroders blijft positief gestemd over aandelen. Indicatoren wijzen op een verminderde dreiging van een economische vertraging. De voorkeur gaat uit naar Japan en Europa, boven de VS. Over de opkomende markten blijft Schroders negatief. De visie op staatsobligaties is neerwaarts bijgesteld als gevolg van de onzekerheid rond het beleid van de centrale banken. Schroders blijft Amerikaanse staatsobligaties prefereren boven Duitse, omdat de verwachting is dat de divergentie in het monetair beleid druk zal zetten op de euro.

Multiassetinvesting

Hebben obligaties nog wel hedge-vermogen?

Verder gaat het multi-asset team in op de vraag of obligaties nog wel voldoende als hedge fungeren voor groei-gevoelige assets. Onderzoek wijst uit dat het hedge-vermogen van obligaties afneemt, ondanks de nog altijd negatieve correlatie met aandelen. Het zijn vooral andere risico’s die invloed hebben op de correlatie-dynamiek en Schroders wijst daarbij op de inflatieverwachtingen.

Ondanks dat verminderde hedge-vermogen kunnen obligaties nog altijd evenwicht brengen in portefeuilles in tijden dat aandelen in de verkoop gaan. Want als aandelen verkocht worden, presteren obligaties beter. Maar omgekeerd geldt dit niet; als obligaties minder presteren, presteren aandelen ook minder