BNY Standish: Centrale banken gaan eind 2015 tegengestelde richtingen op

Het monetaire beleid van de grote centrale banken gaat in de laatste maand van het jaar waarschijnlijk compleet tegengestelde richtingen uit. De Fed staat op het punt voor het eerst in negen jaar een krapper beleid te gaan voeren, terwijl de ECB juist nog meer wil gaan stimuleren. Standish verwacht dat de Bank of England de koers van de VS kiest en in de eerste helft van 2016 de rente met 25 basispunten verhoogt. Japan handhaaft vooralsnog het ingezette soepele monetaire beleid.

Neerwaartse bijstelling Japan

De Bank of Japan is er nog steeds van overtuigd dat de binnenlandse vraag het herstel zal dragen. Toch rijst er twijfel bij de specialisten van Standish. Dat komt met name omdat de loongroei niet aantrekt, ondanks de stijgende bedrijfswinsten. Het gevolg is dat de consumptie ook magertjes blijft.

Standish heeft daarom zijn groeiverwachting voor de Japanse economie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld en voor 2016 zelfs met 0,5%. Die bijstelling komt omdat premier Abe niet van zins is zijn stimuleringsprogramma op te schroeven voor de verkiezingen in juli. Mocht dat alsnog gebeuren, dan zal Standish de groeiverwachting weer omhoog bijstellen.