Schroders outlook: rente blijft dominant

2015 Is een pittig jaar geweest voor financiële activa, maar er gloren weer aantrekkelijke rendementen door de verbreding van de credit spreads, grote bewegingen in rendementen op staatsobligaties en de recente aandelen-uitverkoop, schrijft Aymeric Forest, multi-asset specialist bij Schroders in een Multi- Asset Outlook voor 2016.

Wat kunnen beleggers verwachten in 2016? Zij zullen zich moeten aanpassen aan een snel veranderende omgeving waarin waardering alleen onvoldoende garantie biedt voor een succesvolle beleggingsstrategie. De volgende ontwikkelingen zullen in 2016 een rol spelen:

Vraag naar inkomen blijft

De vraag naar inkomen blijft groot en is structureel vanwege de lage rente en de vergrijzing. Desondanks staan op inkomen gerichte strategieën voor uitdagingen, zoals de duurdere dollar die de liquiditeit raakt en de aanstaande normalisering van de rentetarieven terwijl de inflatie in zowel de VS als de EU laag blijft.

Regionale divergentie wordt zichtbaarder

Economische cycli divergeren wereldwijd en zullen dat blijven doen in 2016 dankzij wisselkoersen en monetair beleid van centrale banken. Schroders heeft in dat opzicht een voorkeur voor regionaal georiënteerde beleggingscategorieën in Europa en Japan omdat beide regio’s ondersteund worden door een ruim monetair beleid. In de VS zijn de eerste tekenen van afzwakking in de productiesectoren zichtbaar en de opkomende markten moeten zien om te gaan met de last van een sterke US dollar en een vertragende Chinese economie.

De Fed wil de rente verhogen, maar het kan zijn dat zij weer op haar schreden terug moet keren als de onbalans toeneemt. Schroders verwacht dat de volatiliteit zal toenemen. Prijzen van assets worden meer afhankelijk van de realisatie van groei om toekomstige opbrengsten te genereren.

Hoogdividendaandelen en hoog renderende obligaties zijn aantrekkelijk

In deze context zijn hoogdividendaandelen aantrekkelijk. De waardering daarvan is lange tijd achtergebleven ten opzichte van normale aandelen. Nu is een mooi moment om in te stappen. High yield bonds zijn ook interessant, maar selectie blijft noodzakelijk. Voorzichtigheid is geboden bij assets uit de opkomende markten vanwege de sterkere US dollar en lagere groei.

De belangrijkste factoren om rekening mee te houden in 2016 zijn het monetaire beleid van de centrale banken en de reële rente. Een rentestap van de Fed wordt niet gevolgd door agressieve verkrapping, vanwege een duurdere US dollar - die de export raakt - en de zwakke groei in China. Actief beheerde strategieën kunnen in deze omstandigheden mogelijk profiteren.

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.