"Staartrisico’s in 2016 groter dan normaal"

Risicovolle assets leveren ook volgend jaar het beste rendement op, maar ook in deze beleggingscategorie is het niet erg hoog. Skagen interviewde Garry Evans van BCA Research, spreker op de aanstaande nieuwjaarsconferentie van de Noorse vermogensbeheerder. Volgens hem zijn de staartrisico’s in 2016 groter dan normaal en dreigt er volgend jaar een credit event in de opkomende markten.

Staartrisico’s groeien

Garryevans
Garry Evans

Het meest waarschijnlijke scenario voor 2016 is een benedenmaatse economische groei in de VS, Europa en Japan. De Fed verhoogt de rente heel geleidelijk wegens gebrek aan inflatiedruk; de BoJ en de ECB verruimen verder. De langetermijnrentes blijven stabiel. Er is geen sprake van een recessie, maar toch groeien de consumptieve bestedingen en investeringen in ontwikkelde markten gematigd. Het beste rendement leveren risicovolle assets op, al is dat ook niet hoog.

Aandelen uit ontwikkelde landen leveren een hoog eencijferig rendement op, maar die uit opkomende markten blijven in prestaties achter. Het grote gevaar in 2016 is dat de staartrisico’s groter zijn dan gebruikelijk na zes jaren van economische expansie en de Fed nu aanstalten maakt een de rente stapsgewijs te verhogen in een omgeving die zich niet door stabiliteit kenmerkt.

Credit event in Brazilië of Rusland?

Het is verleidelijk om na vijf jaar van ondermaatse prestaties van de opkomende markten te denken dat daar nu value te vinden is. Maar Evans verwerpt dat idee. De gevolgen van de excessieve kredietexpansie uit de jaren 2009-2011 zijn nog niet voorbij. Centrale banken moeten nog steeds het rentewapen inzetten om de eigen valuta te beschermen, zelfs als dat ten koste van economische groei gaat. Er bestaat een grote kans op een credit event in de opkomende markten in 2016.

Evans wijst daarbij met name op Brazilië en Rusland. Een appreciërende US dollar en renteverhogingen in de VS zijn uitermate slecht voor de opkomende markten. Waarderingen in de EM zijn niet goedkoop en er zijn weinig structurele hervormingen doorgevoerd. Er zijn wel enkele aantrekkelijke markten te selecteren, Evans wijst dan op Mexico, Taiwan en India.

Lees meer in het online artikel ’Tail risks are higher than usual’ dat is gepubliceerd naar aanleiding van het interview dat Skagen had met Garry Evans van BCA Research.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.