Kopen of even wachten?

Fondsmanagers, beleggingsadviseurs en –verkopers gaan je met stelligheid aanpraten dat timing onbelangrijk is. Zij hebben er allemaal belang bij dat de instroom vlot blijft doorgaan en liggen er geen moment van wakker dat jij wel eens de pineut zou kunnen zijn. De media durven hen niet tegen de haren in te strijken want zij hopen op een aanhoudende toestroom van betalende publiciteit. Wiens brood men eet, wiens taal…

Schrik je er dan van dat dat heilige huisje overeind blijft en dat de kranten en andere media je liever zaken vertellen die eigenlijk niet correct zijn. Zij stellen hun inkomsten eerder prioritair ten opzichte van jouw resultaten.

Marcperson
Marc Person

Ik heb al verschillende malen met cijfers aangetoond dat timing wel belangrijk is. Zelfs als je met maandelijkse bedragen een portfolio zou opbouwen, kan je beter even wachten met (bij)aankopen van een fonds dat in zijn overdriveperiode beland is.

Ikzelf verkoop geen fondsen of trackers en hoef ook nergens langs te gaan om mijn commissie op te strijken zodat ik kan uitkomen voor mijn overtuiging, objectief en onafhankelijk..

Hoe bepaal ik de juiste timing?

Elke halve maand bereken ik het rendement van het laatste jaar. Van die reeks resultaten neem ik de mediaan van de laatste 120 en vergelijk dat cijfer met het laatst behaalde jaarrendement.

A) Is het laatste jaarrendement lager dan die mediaan dan mag je eventueel bijkomende aankopen doen van de fondsen of trackers van jouw keuze. In de onderstaande lijst ga je dan een “SPREAD” aantreffen in de uiterst rechtse kolom. Is het laatste jaarrendement hoger dan is het fonds in overdrive en sla je beter die beurt over. In die kolom vind je dan bij het fonds een “STOP”. In mijn berekeningen blijkt dat je met die strategie jouw eigenste rendement een boost geeft van meer dan 10%. Wil je grote bedragen gaan investeren, dan dien je zeker nog even verder te lezen.

Ik noem deze formule GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid aankopen.

B) Door die formule invers te maken, bepalen we ook wanneer een fonds of tracker zijn dieptepunt benaderd. Ik schrijf wel degelijk benaderd want de ultieme bodemkoers voorspellen kan ik ook niet.
Op zo’n dieptepunt krijg je in de kolom GOGI Invers een “SPREAD”. Eventueel kan je dan met een grafiek van de dagelijkse koerswaarden proberen het ultieme dieptepunt te benaderen. Merk je daar een “STOP” dan zijn grote stortingen niet echt aangewezen.

Heel wat fondsen kwamen eind december 2018 op een dieptepunt. Sommige van die aankopen bieden nu reeds een meerwaarde van meer dan 10% Om te sparen (regelmatige stortingen met kleinere bedragen) is de GOGI Invers niet echt bruikbaar. De dieptepunten liggen echt wel ver uit mekaar. Hou er wel rekening mee dat voor fondsen er tussen jouw order en de afwikkeling van de aankoop wel enkele dagen kunnen verlopen. Het ultieme aankoopmoment is alzo vrijwel onmogelijk te realiseren.

Zie hier de lijst per 16 maart 2019.

Vrijwel onmiddellijk tot de actie over gaan is de boodschap want deze resultaten verouderen zeer snel… Elke halve maand verschijnt er een update van deze lijst.
Succes!