Deutsche over FED: verwacht langzaam verdere stijging

Statement van Deutsche Bank over recente renteverhoging van de FED

In lijn met onze verwachtingen en die van de markt, heeft de Fed woensdag besloten de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen. We zouden niet te veel moeten kijken naar de eerste reacties van de markt, want die weerspiegelen waarschijnlijk eerder de herpositionering door beleggers op korte termijn en de lagere handelsvolumes in de periode voor Kerstmis dan een fundamentele herbeoordeling van de richting van de Amerikaanse economie. Verder hebben de markten onlangs het verontrustende nieuws verwerkt uit de oliemarkt, de Amerikaanse high-yieldsector en de Chinese yuan.

De renteverhoging, samen met de gematigde toelichting van de FOMC, is de basis van onze 2016 marktvooruitzichten geweest. Er is dus niets dat we moeten veranderen voor onze strategische prognoses: wij blijven positief over aandelen in ontwikkelde markten met een lichte voorkeur voor Europa en Japan ten opzichte van de Verenigde Staten. Onze doelstellingen voor het einde van het jaar zijn standen van 2170 voor de S&P 500, 11700 voor de DAX , 3600 voor de EuroStoxx 50 en 1030 voor de MSCI Japan.

Wat sectoren betreft blijven technologie, cyclische consumentengoederen en financials in focus. Deze laatste sector heeft in het verleden een outperformance laten zien wanneer beleidsrentes van centrale banken stijgen. Wij erkennen de marktrisico's van de renteverhoging door de Fed, zoals een uitstroom uit risicovollere beleggingscategorieën zoals high-yieldobligaties uit de VS of opkomende markten. In het licht van de fundamentele kracht van de meeste bedrijven uit ontwikkelde economieën, zouden we echter uitgesproken dalingen op de aandelenmarkten in de nasleep van de renteverhoging door de Fed beschouwen als een tactisch koopmoment.

Nu de eerste stap achter de rug is, kunnen markten zich richten op het jaar 2016. We verwachten nog twee renteverhogingen, maar het volgen van de Fed zal veel spannender worden dan in de afgelopen jaren. De Fed draait nu aan twee knoppen voor het monetaire beleid: de federal funds rate en de snelheid waarmee het beleid verandert om opbrengsten uit aflopende obligaties te herbeleggen.

Hoe soepel deze eerste rentestap ook zal worden verteerd door de markten, de echte test voor de Fed komt in 2016. De Fed zal haar beslissingen baseren op de macro-economische gegevens. Bij de engszins matte economische omstandigheden zullen beleggers moeten gissen bij welke FOMC-vergaderingen tot de volgende rentestap zal worden besloten en wanneer niet.

Beleggers zullen ook moeten leren leven met meer onzekerheid over het traject van het monetaire beleid. Nadat de volatiliteit de afgelopen jaren is teruggedrongen, zal het Amerikaanse monetaire beleid waarschijnlijk de komende maanden het tegenovergestelde effect hebben.

De Fed betreedt duidelijk onbekend terrein, omdat ze nooit is begonnen met renteverhogingen bij omstandigheden met zulke lage groeicijfers en zo'n opgeblazen balans. Het feit dat de reserves van financiële instellingen bij de centrale bank zijn gegroeid van $ 15 miljard in 2007 naar $ 2,5 biljoen nu bemoeilijkt de taak van de Fed. We verwachten dat de balans van de Fed pas krimpt na de eerste paar renteverhogingen.

Dat de verkrapping door de Fed begint kort na de verdere versoepeling van het monetaire beleid van de ECB ligt ten grondslag aan onze optimistische visie op de USD, die naar onze verwachting in 2016 pariteit met de euro bereikt en zelf verder zal doorschieten.

Op basis van onze verwachting van een zeer geleidelijk traject van renteverhogingen, zien we slechts een gematigde stijging van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties in 2016, maar we voorzien geen grote verkoopgolf van dit papier.