De invloed van renteverhogingen volgens Schroders

Naar aanleiding van de eerste renteverhoging in jaren door de FED duidt Schroders vandaag over de impact van renteverhogingen. Het lijkt er op dat beleggers renteverhogingen toch ook goed nieuws voor aandelen vinden.

Het algemeen aanvaarde idee is dat als beleidsmakers de aanzet geven tot een nieuwe periode van renteverhogingen, de aandelenmarkten het over het algemeen moeilijk krijgen. Want hogere rentes betekenen hogere kosten van kapitaal dus minder vrije cashflow in de economie waardoor consumentenbestedingen beperkt worden en de groei negatief beïnvloed wordt.

Dat heeft vervolgens weer gevolgen voor de bedrijfswinsten en dat komt ten slotte tot uitdrukking in de aandelenkoersen.

De invloeden van renteverhogingen

Renteverhogingen

Dat kan soms het geval zijn bij individuele bedrijven, maar het schrikt beleggers in aandelenmarkten over het algemeen niet af, zo blijkt uit de data. De onderstaande infographics laten zien dat de Amerikaanse, Europese en Britse aandelenmarkten over het algemeen gestegen zijn in het jaar nadat de rentestijging werd ingezet.

  • De Amerikaanse aandelenmarkt steeg gemiddeld 3,4%
  • De Europese aandelenmarkt steeg gemiddeld 11,7%
  • De Britse aandelenmarkt steeg gemiddeld 17,9%

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.