‘Aandeelhouders gebruiken verworven rechten te vaak niet’

De Code Tabaksblat heeft voor bewustwording op het gebied van fatsoenlijk zakendoen gezorgd. Aandeelhouders hebben beduidend meer invloed op het bestuur van bedrijven, maar te vaak gebruiken ze hun verworven rechten niet.

Frederikvanbeuningen
Frederik van Beuningen

Dat stelt Frederik van Beuningen, destijds lid van de Commissie Tabaksblat, in het essay Fatsoenlijk zakendoen na Tabaksblat. Deze uitgave van Teslin Capital Management blikt terug op 12,5 jaar Code Tabaksblat. “De bewustwording is nu groter als het gaat om de rollen van de verschillende actoren bij bedrijven en organisaties. Die rollen zijn scherper neergezet. Toch blijft het lastig voor zowel toezichthouders als aandeelhouders om hun rol te nemen”, aldus Van Beuningen.

Kosten van betrokken aandeelhouderschap

Rechten van aandeelhouders zijn weliswaar toegenomen sinds de Code Tabaksblat, maar daar maken ze volgens Van Beuningen nog te weinig gebruik van. “Bijvoorbeeld als het gaat om het benoemen en belonen van bestuurders. De kleine aandeelhouders vinden zich te klein, de grote vinden het allemaal maar een gedoe. Grote professionele beleggers hikken vaak tegen de kosten van het beheer aan en investeren derhalve te weinig in betrokken aandeelhouderschap. Terwijl het helemaal niet erg is om kosten te maken, zolang dat tot iets leidt.

Je bent pas echt veel geld kwijt als je het verkeerd investeert. Het beheer mag dus wat kosten, want er is nou eenmaal geld mee gemoeid om je te verdiepen in alle facetten van de onderneming en de goede vragen te kunnen stellen. Als je dat doet, houd je het bestuur scherp en dat is in het belang van alle stakeholders.”

Met impact investeren

Van Beuningen signaleert dat de belangstelling voor duurzaamheid en de lange termijn toeneemt. ”Parallel daaraan zie je steeds meer impactvol investeren en betrokken aandeelhouderschap. Met impact investeren betekent dat je je rol neemt. Als aandeelhouder moet je dat ook doen, je bent tenslotte mede-eigenaar van het bedrijf. Je hebt dan meer grip en zicht op de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd.”

Vlot en onbevangen

Hij vindt het belangrijk dat er voldoende vrouwen in een toezichthoudende rol worden benoemd. “Die laten zich minder gemakkelijk iets op de mouw spelden, ze zijn vlot en onbevangen in het stellen van vragen en ze zijn goed in het combineren van zaken.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.