Vertrouwen houden in opkomende markten

Veertien jaar geleden voorspelde Kristoffer Stunsrud van Skagen Kon-Tiki dat China een bepalende rol zou gaan spelen in de wereldeconomie. Destijds kreeg de fondsbeheerder van vele economische experts vooral hoongelach toebedeeld, maar inmiddels weten we beter. Samen met Stunsrud kijken we wie de winnaars over vijf jaar kunnen zijn.

Kristofferstunsrud
Kristoffer Stunsrud

Toen Kristoffer Stunsrud in 2001 zijn voorspelling deed, stelden economische experts vast dat de invloed van China op de wereldeconomie nooit groter zou zijn dan een land als Italië. Na de aanslagen in 2001 zorgde het monetaire beleid er echter voor dat er een rally ontstond in opkomende landen, zowel op de aandelenmarkten als in de reële economie. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) vormden mede daardoor in het afgelopen decennium de groeimotor van de wereldeconomie. Diezelfde BRIC-landen laten het momenteel echter collectief afweten.

Collectief falen

In Brazilië staat de real op een historisch dieptepunt, terwijl de werkloosheid piekt op het hoogste niveau in vijf jaar tijd. Een politieke crisis zorgt er tegelijkertijd voor dat de Braziliaanse overheid geen mogelijkheden heeft om noodzakelijke maatregelen door te voeren. Het verhaal van Rusland is bekend. Na de annexatie van de Krim zijn de verhoudingen met het Westen op scherp gezet, met verscheidene economische sancties tot gevolg. Daarnaast heeft het land last van de lage olieprijzen, dat veruit de belangrijkste inkomstenbron vormt. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot een daling van de roebel en stagnatie van de Russische economie.

De economische groei van India is ondertussen sneller dan verwacht aan het vertragen. Hiermee volgt India regiogenoot China, waar een eveneens vertragend groeitempo van de binnenlandse economie heeft geleid tot onrust op de financiële markten. Door de dalende beurskoersen heeft de Chinese overheid moeten ingrijpen, maar is de rust op de markten nog niet teruggekeerd.

Toekomstige winnaars

Daardoor rijst de vraag of het nu dwaasheid is om te wachten op betere tijden voor de opkomende markten. Fondsbeheerder Stensrud wijst echter op de verschillen tussen reële economische ontwikkelingen en de koers die aandelen varen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat aandelenprijzen volatieler zijn dan de onderliggende waardeontwikkeling.

Nu de prijzen zijn gedaald tot het niveau van de financiële crisis, waagt Stensrud te voorspellen dat de grote winnaars over vijf jaar te vinden zullen zijn op de aandelenbeurzen van de opkomende markten. De wereldeconomie is namelijk mondiaal en er bestaat geen duidelijke scheidslijn tussen opkomende markten en ontwikkelde landen. Bedrijven hebben de hele wereldeconomie als hun speelveld en dat bepaalt de toekomst. Met de dalende grondstoffen- en energieprijzen zullen sommige landen verliezen, maar anderen juist profiteren.

India

Zo wordt de economische groei van India niet grotendeels gestimuleerd door investeringen of export, maar zijn consumentenuitgaven goed voor 60% van het bruto binnenlands product ( BBP ). Om dit te stimuleren zet de in 2014 gekozen president Narendra Modi vol in op samenwerkingen met vooral Amerikaanse technologiegiganten. Modi wil de digitale infrastructuur van India verbeteren, om op deze manier het educatiesysteem naar een hoger niveau tillen. Momenteel heeft slechts 20% van de mensen in India toegang tot het internet. Een digitale revolutie in India zal de belangrijke binnenlandse consumptie stimuleren, zeker omdat momenteel slechts 1% van de populatie momenteel online winkelt. De grootste uitdaging die de analisten van Morgan Stanley hierin zien is om elektronisch betalen te introduceren in India. Wanneer Modi slaagt in zijn missie, kan deze markt volgens onderzoekers in 2020 zijn gegroeid tot $137 miljard en daarmee het pad volgen dat China al eerder heeft bewandeld. Daar is e-commerce over het laatste decennium door verbeterde internettoegang explosief is gegroeid en zijn bedrijven als Baidu en Tencent Holdings grote spelers geworden. Beleggers zouden daarom juist deze sector in de gaten moeten houden.

Rusland

In Rusland lijkt ondertussen het ergste achter de rug te liggen, nadat de grootste energie exporteur ter wereld eerder dit jaar zijn eerste recessie sinds 2009 in ging. Zo zien analisten de Russische economie langzaam weer tot leven komen. Wel staat de inflatie nog altijd op een hoog niveau en de roebel onder druk, wat in 2015 naar verwachting zal leiden tot een economische krimp van 3,4% en in 2016 van 1%. Bank of America wijst er echter op dat de vertraging van kapitaalinvesteringen minder wordt, terwijl de bedrijfswinsten toenemen. Voor de analisten is dit de belangrijkste aanjager voor een stabilisatie en herstel van de Russische economie in de nabije toekomst. Verwacht wordt dat Russische bedrijven deze winsten zullen investeren om te groeien. Bank of America blijft echter wel neutraal over de Russische aandelenmarkten, omdat de olieprijzen vooralsnog volatiel blijven.

Russische aandelen zijn voor de korte termijn volgens de analisten daarom een riskante belegging, maar de huidige lage waarderingen in vergelijking met aandelen in andere opkomende markten maken het een interessante belegging voor de middellange termijn. BCS Financial Group doet hier nog een schepje bovenop door de verwachting uit te spreken dat de Russische aandelenmarkt het komende jaar fors zal herstellen. De analisten hebben vooralsnog een neutrale houding voor Russische aandelen, maar verwachten dat de RTS Index in 12 maanden tijd zal stijgen met 21% tot 930 punten.

Dit artikel verscheen eerder in het Analist Journaal van oktober.