BNY Newton: Kwantitatieve verruiming geen optie in Azië

Veel Aziatische landen waren tot nu toe terughoudend met monetaire stimulering. Kwantitatieve verruiming lijkt geen optie te zijn, maar reken wel op meer monetaire verruiming in China en mogelijk onorthodoxe maatregelen elders, schrijft Douglas Reed, strateeg opkomende markten bij Newton.

Weinig ruimte voor QE

Douglasreed
Douglas Reed

Sinds de financiële crisis is radicale monetaire stimulering een belangrijk wapen van de centrale banken in ontwikkelde economieën. Alleen Azië voer een andere koers. Ondanks de tegenwind die verwacht wordt, denkt Reed niet dat kwantitatieve verruiming een reële optie is voor Aziatische beleidsmakers. Een sterke dollar geeft hen weinig speelruimte, vanwege de effecten op de eigen valuta.

Aziatische valuta lopen risico als buitenlandse beleggers hun geld snel terugtrekken in tijden van onrust. De aanwezigheid van veel internationale investeerders op Aziatische obligatiemarkten, met name Indonesië en Maleisië, maakt deze markten gevoelig voor hoe beleggers de economische gezondheid van een land inschatten - vandaar ook de zorg om toch vooral niet de kapitaalmarkten te laten opschrikken. Als de US dollar blijft stijgen en Aziatische valuta zwakker worden, vergroot dit de kans dat buitenlandse investeerders hun geld terugtrekken en daarmee de kosten van lenen verhogen. Een rentedaling is dan voor de hand liggend. Veel landen in Azië zitten al met een hoge schuldenlast, wat de ruimte voor verruiming beperkt.

Hoe dan groei stimuleren?

Dit geeft de Aziatische beleidsmakers weinig manoeuvreerruimte als export en groei onder druk staan door een hogere rente in de VS, een groeivertraging in China en afname van de wereldhandel. Toch meent Reed dat de impact van de Amerikaanse rente beperkt zal blijven, omdat de verhogingen bescheiden zullen zijn. Ook is hij positief over de groei in China, die gematigd zal afnemen.

Om groei te bevorderen moeten centrale bankiers in Azië naar andere, meer onorthodoxe, middelen grijpen. China bijvoorbeeld beschikt over een ruime hoeveelheid buitenlandse valutareserves die zij kan aanwenden en ze kan ook nog schuiven met de kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Daarnaast beschikt het land over andere mogelijkheden om liquiditeit en kredietverschaffing te stimuleren. Sommige landen hebben ook onconventionele manieren van stimulering toegepast door goedkope leningen te verschaffen aan boeren en MKB-bedrijven. Reed verwacht daar meer van te zien in 2016.