Waarom vrouwen beter beleggen

Ondanks dat veel beleggingsonderzoeken aantonen dat het beleggen in aandelen op termijn beter door vrouwen gedaan kan worden zijn vrouwen in de beleggingswereld nog stevig in de minderheid. We spreken tv- en radiopresentatrice Janneke Willemse hier over.

Hoe lang belegt u al?

Jannekewillemse
Janneke Willemse

In 2000 ben ik begonnen met een beleggingsverzekering, die trouwens dit jaar heeft uitgekeerd. Ondanks de hoge kosten heeft die toch nog rendement opgeleverd. Maar goed, dat is niet echt zelfstandig beleggen natuurlijk.

Daar begon ik een beetje mee toen ik in 2003 bij Finance Television startte als presentator. Dat was toen vooral af en toe een beetje handelen, heel erg korte termijn en het leverde me weinig op. Later startte ik met beleggingsfondsen, maar daar stopte ik mee toen ik een beleggingshypotheek nam.

Op 1 januari 2013 ben ik serieus gestart met beleggen in individuele aandelen en doe ik daar verslag van op mijn blog blondjesbeleggenbeter.nl. Tot nu toe gaat het goed. De rendementen: 2013 +7,34% (vs AEX +17,24%), 2014 +24,94% (vs AEX +5,64%) en dit jaar tot nu toe +9,85% (vs AEX -2,86%).

Dat laatste doet wel erg pijn trouwens, aangezien ik eerder dit jaar nog op een rendement van 28 procent stond!

Wat raadt u beleggers ten alle tijde aan?

Blijf rustig en beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Ook scheelt het enorm als je een langere horizon hebt, zodat je niet bij iedere paniekgolf het gevoel krijgt dat je moet verkopen. Verder: als je actief wilt beleggen, doe het dan alleen doen omdat je het leuk vindt. Anders kun je beter maandelijks in een goedkope ETF stappen en er verder niet naar omkijken.

Wat vindt u de belangrijkste variabelen die aandelenrendementen kunnen voorspellen?

Ik geloof niet dat die variabelen er echt zijn. Een goede CEO die vertrouwen uitstraalt, een bedrijf dat een voorloper is in z'n sector en een sector waar je toekomst in ziet; dat zijn een paar mooie aanwijzingen dat het wel eens goed zou kunnen gaan, maar of er ook echt een voorspellende waarde voor de beurskoers in zit.... Dat denk ik niet. Ik hou er altijd rekening mee dat een belegging verkeerd kan uitpakken.

U stelt dat vrouwen beter beleggen, waar blijkt dat uit?

Dat blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken, waaronder die van de Universiteit van Maastricht.

Waarom zitten er nog zo weinig vrouwen in de beleggingswereld?

Ik heb geen idee. En ik weet ook niet zeker of het wel echt zo is. Ik zie ze niet veel op evenementen, maar wie weet zitten die vrouwen wel thuis te handelen. In klantenbestanden van brokers en onder bezoekers op beleggingswebsites is de verhouding ook vaak 80-20, maar wie weet zijn de vrouwen actief onder de naam van hun man of vriend.

En als je nu gaat zeggen: 'ze zitten ook niet op topposities', kijk even naar deze namen: Angelien Kemna is de baas van APG, Merel van Vroonhoven van de AFM , Janet Yellen van de Fed, Edith Siermann is de baas van de vastrentende tak van Robeco, Christine Lagarde van het IMF en Caroline Princen zit in de Raad van bestuur van ABN Amro en dan heb ik nog lang niet iedereen genoemd.

Wat zijn de verschillen qua beleggen tussen mannen en vrouwen?

Vrouwen zijn minder stellig en geven eerder toe dat ze iets verkeerd gezien hebben: ze nemen eerder verlies. Verder handelen ze minder dan mannen, wat een gigantische voorsprong op kostenniveau betekent. Dit betekent overigens niet dat íedere vrouw meer rendement maakt dan íedere man, maar gemiddeld gezien doen vrouwen het beter dan mannen.

Mocht je willen lachen om mijn beursbloopers of meegenieten van mijn successen: meld je aan voor mijn mailtjes op Blondjesbeleggenbeter.nl

Dit artikel verscheen eerder in het Analist Journaal van oktober.