"Strikt genomen maken kosten beleggingen niet uit"

De beleggingsclub HCC Beleggen geldt als één van de meest bekende beleggingsclubs van Nederland. Sinds enige jaren is HCC Beleggen zelfs de enige beleggingsclub die een event voor beleggers organiseert. HCC Beleggen doet dit zelfs 2 maal per jaar in de Bilt. We spreken met bestuurslid Leo Rasch over de ontwikkelingen bij HCC Beleggen en zijn visie over beleggen.

Hoe lang bestaat HCC beleggen al?

Leorasch
Leo Rasch

Begin 1991 werd er een oproep geplaatst in het verenigingsorgaan van de HCC aan mensen die interesse hadden in "beleggen en computers". In eerste instantie reageerden daar circa 60 HCC Leden op en dat was toen voldoende om de interessegroep "HCC Beleggen", officieel op 23 maart 1991, op te richten.

Waar focust HCC beleggen zich op en wat zijn de doelstellingen?

De doelstelling van HCC Beleggen is eigenlijk in al die jaren niet wezenlijk veranderd "het uitwisselen van kennis en ideeën op het gebied van beleggen en computers". Binnen HCC Beleggen zijn er mensen die veel verstand van beleggen hebben, maar weinig van computers, software en algoritmes en omgekeerd. Binnen HCC Beleggen is er volop aandacht voor beide benaderingen. Je vindt dit dan ook terug in thematische en regionaal georiënteerde interesse groepen.

De komst van het internet, het telebankieren, online brokers, nieuwe vormen van financiering geavanceerde software zorgt er telkens voor dat de behoefte blijft om ervaringen en hands-on kennis uit te wisselen. Onze HCC Beleggen symposia, op 10 oktober 2015 is het al de 65ste keer dat we dit organiseren, zijn daar bij uitstek, mede dankzij sprekers en standhouders, een prima gelegenheid voor.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten?

Sinds de start van HCC Beleggen is de – beleggings- en computer - wereld sterk veranderd. Inmiddels wordt de computer door vele bij het beleggen gebruikt, al was het maar om de portefeuille in bij te houden. Dit is ook te zien in de aard van de door het HCC beleggen georganiseerde symposia (dit jaar als voor de 65e keer!). In het begin lag de nadruk vaak op het gebruik van de software zelf en van het zelf maken van beleggingssystemen. Tegenwoordig is het aanbod veel breder. Ook externe beheerders en fondshuizen komen aan de orde om bijvoorbeeld hun visie op het beleggen te geven.

Hoe ziet u het beleggen in aandelen ontwikkelen?

Recent hebben we een mooie periode achter rug. De vraag is hoe nu verder? Dit zal deels afhangen van wat de centrale banken gaan doen. Het is echter niet uit te sluiten dat de volatiliteit (bewegelijkheid) van de markt als geheel gaat toenemen.

Ziet u de opgang van ETF 's verder doorgaan?

Zeker. Een van de elementen bij het beleggen is om de kostenstructuur zo laag mogelijk te houden. ETF ’s dragen hier zeker aan bij.

Wat raadt u beleggers absoluut aan?

Om gedisciplineerd te werk te gaan; beleggen uit de losse pols leidt zelden op termijn tot goed resultaat. Stel jezelf doelen en laat je niet meeslepen door de waan van de dag.

Vindt u dat de dure beleggingsfondsen die underperformen een 2e kans verdienen?

Strikt genomen maken de kosten niet uit, mits daar een goede outperformance tegen over staat. Dat laatste is vaak niet het geval. Hoge kosten met underperformance (op de lagere tijd bezien) is niet te rechtvaardigen.

Denkt u dat de gemiddelde NL belegger dichtbij huis blijft beleggen of dat hij toch meer over de grens gaat?

Het is wel te hopen want de enige 'free lunch' bij het beleggen krijg je door een goede spreiding. Je ziet echter dat een deel van de beleggers nog te beperkt bezig is.

Wat is uw visie op smart bèta? Smart marketing?

Als je dezelfde fondsen als uit de index neemt en je wijzigt de weging eindeloos dan blijkt uit onderzoeken dat 'elke' andere weging de index verslaat! Daarnaast speelt slimme marketing uiteraard altijd een rol.M

Hoe zou u obligatie-exposure op willen nemen in je portefeuille?

Niet, en als ik zou moeten kiezen dan zou ik voor obligaties met een korte looptijd gaan.

Wat zijn volgens u de voorspellende variabelen voor aandelen? (als die er al zijn)

Value en momentum kunnen een voorspellende waarde hebben. Maar zoals met alles in het beleggen: niets is zeker en als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo en zeker als een ander het jou voorspiegeld.