Iedereen kan de markt verslaan. Toch?

Aandelen van ontwikkelde westerse landen leveren je gemiddeld circa 7% per jaar op. Dit klinkt als een mooi rendement, zeker met de huidige spaarrente die tegen het 0 niveau aan ligt. Beleggers mogen daarom eigenlijk niet klagen. Maar wat blijkt nu, vele particuliere aandelenbeleggers behalen eigenlijk nooit dit rendement. Sterker nog, verscheidende onderzoeken laten zien dat de meeste particuliere beleggers zelfs verlies maken. Ben eens eerlijk, maak jij winst?

Slechte beleggers

Pimpostma
Pim Postma

Er zijn tal van redenen waarom wij mensen eigenlijk slechte beleggers zijn. We hebben moeite met het inschatten van risico’s, we kopen wanneer de koers hoog is en we verkopen wanneer de koers laag is, we kopen de verkeerde financiële producten, we maken te veel transactiekosten, we hebben last van verlies-aversie, we raken verliefd op een aandeel, we hechten waarde aan zinloze informatie etc. De redenen zijn werkelijk ontelbaar en leiden vaak tot verliesgevende transacties. Je kunt het ontkennen, maar eigenlijk heeft iedereen last van dergelijke effecten. Het zit nou eenmaal in ons.

Medicijn

Als we eigenlijk zulke slechte beleggers zijn, hoe kunnen we dan ooit een positief rendement maken? Eigenlijk is het erg eenvoudig. Vele studies laten zien dat strategieën welke gebaseerd zijn op value investing een goede oplossing bieden om een mooi rendement te behalen. Deze strategieën bevatten onder andere het selecteren van aandelen op basis van lage price to book ratios, lage price to earnings ratios, lage price to cashflow ratios, en ga zo maar door. Deze factoren bepalen namelijk hoe ‘goedkoop’ je aandeel is. Wanneer je ieder jaar eenvoudig ‘goedkope’ aandelen had aangekocht op basis van dergelijke factoren, had je zelfs een rendement gemaakt welke ver boven het 7% jaarlijkse gemiddelde van de aandelenmarkt ligt!

Opnieuw valkuilen

Maar waarom volgt niet iedereen een value strategie als je daarmee een goed rendement kunt behalen? Dat is een goede vraag. De voornaamste reden is dat de meeste beleggers geen geduld hebben om een strategie te volgen. Deze value strategieën werken namelijk alleen over een langere tijdsperiode. Je zult echt een aantal jaren vast moeten houden aan een dergelijke strategie. Er zijn namelijk jaren waarin je het aanzienlijk slechter doet dan de brede aandelenmarkt. Vele beleggers kiezen dan eieren voor hun geld en wisselen de strategie in voor een ander, of stoppen zelfs volledig met beleggen. Deze perioden van underperformance maken het erg moeilijk om vast te houden aan een value strategie, maar het is tegelijkertijd ook de reden waarom ze blijven werken! Geduld is een schone zaak. “The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.” – Warren Buffet.

Geschreven door: Pim Postma, MSc Finance student aan de Tilburg University

Dit artikel verscheen eerder in het Analist Journaal van oktober.