Schroders blijft positief over aandelen en negatief over staatsobligaties

Het Multi-asset team van Schroders blijft positief gestemd over aandelen. De voorkeur gaat hierbij uit naar Japan en Europa, boven de VS. Schroders blijft negatief over de opkomende markten en neutraal over Pacific ex Japan, ondanks aantrekkelijke waarderingen. De visie op staatsobligaties blijft neerwaarts gericht. Schroders prefereert Engelse en Amerikaanse staatsobligaties boven Duitse, omdat het verwacht dat de divergentie in het monetair beleid druk zal zetten op de euro en de inflatieverwachtingen zal vergroten.

Aandelen2016

Neutraal voor grondstoffen, neerwaartse bijstelling voor energie

Schroders blijft neutraal ten aanzien van cyclische grondstoffen, omdat de wereldwijde economische groei maar niet wil versnellen. Wel is de visie op energie naar beneden bijgesteld. Volgens Schroders de markt doorgeschoten in haar pessimisme over prijzen op de lange termijn. Op de korte termijn zullen de zachte winter en toenemende voorraden de prijzen onder druk zetten. Ondanks een afname van het aantal olieboorinstallaties, blijft de productie op jaarbasis toenemen. Pas als er tekenen zijn dat de productie afneemt, zal Schroders haar mening over energie herzien.

Australië en Canada getroffen door 'Dutch Disease' - is devaluatie van AUD en CAD het medicijn?

Verder gaat het Multi- Asset team in op de vraag of Australië en Canada de ‘Dutch Disease’ hebben opgelopen. De significante verschuiving in de Nederlandse economie door de ontdekking van de gasvelden eind jaren ‘50 is de boeken ingegaan als 'Dutch Disease'. Kapitaal en arbeid stroomden meer naar de opbloeiende gassector en de export van gas zorgde voor de instroom van een enorme hoeveelheid kapitaal, waardoor de gulden in waarde steeg. Andere bedrijfssectoren, met name de industrie, kwamen hierdoor in de verdrukking - hun concurrerend vermogen verslechterde aanzienlijk. De Dutch Disease is symbool geworden voor elke vorm van verlies aan concurrentievermogen als gevolg van een duurdere munt.

Volgens het Multi- Asset team lijden ook Canada en Australië aan deze ziekte. Beide landen zijn getroffen door de Dutch Disease na de enorme opbloei van hun grondstoffensectoren door de grote vraag naar grondstoffen vanuit China. Dat leidde tot een stimulans van de groei en de lonen en daarmee ook van de rentetarieven. De sterke stijging van de Australische en Canadese dollar was een van de symptomen, evenals een verschuiving van de investeringen in de maakindustrie richting de grondstoffensector.

Wisselkoersen moeten aanpassen

Het enige geneesmiddel voor deze ziekte is een substantiële aanpassing van de reële wisselkoers om die sectoren te laten opleven die door de dure munt in de verdrukking kwamen. In Australië zijn meer maatregelen nodig, voordat de patiënt weer gezond verklaard kan worden. De investeringen in de mijnbouwsector bedragen nu nog 4% van het BBP , dit moet terug naar zo’n 1,5%, vindt Schroders . Een daling van de Australische dollar tot 20% kan nodig zijn gezien de ernst van de ziekte. Canada staat er volgens Schroders iets beter voor. Er zijn tekenen dat de sectoren die gevoelig zijn voor de wisselkoers, wat beginnen aan te trekken. Canada is wat verder gevorderd met het herbalanceren van de economie. De diagnose luidt dat een verdere daling van de munt met 10% nodig kan zijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.