NN ziet beleggers risk on houden

Volgens de laatste Risk Rotation Index van NN Investment Partners houden de meeste institutionele beleggers vast aan hun huidige risico-exposure, in afwachting van meer duidelijkheid over de richting van de markten in 2016. Uit het onderzoek onder wereldwijde institutionele fondsmanagers blijkt dat de risicobereidheid van meer dan de helft (56%) van de respondenten in de voorgaande zes maanden niet is veranderd.

Iets meer risk on

Valentijnvannieuwenhuijzen
Valentijn Van Nieuwenhuijzen

Iets minder dan een derde (28,8%) van het panel geeft aan dat de risicobereidheid in de voorgaande zes maanden is toegenomen, terwijl 15,4% juist minder bereid is om risico's te nemen. Per saldo bedraagt de netto risicobereidheid +13,4%. Deze marge is hoger dan in het voorgaande kwartaal. Toen was de risicobereidheid bij 28,3% van de beleggers gestegen en bij 18,3% afgenomen, wat resulteerde in een totale netto risicobereidheid van +10%.

Beleggers zien een crisis in opkomende markten als de grootste bedreiging voor hun portefeuilles (door 33% van de beleggers genoemd), gevolgd door een onverwachte gebeurtenis (Black Swan, 25%), en een eurozone-crisis (22%). Een op de zeven respondenten (13%) noemt een Black Swan-gebeurtenis een 'significant' risico. Dit onderstreept de onzekerheid in aanloop naar het eerste kwartaal van 2016.

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi- Asset bij NN Investment Partners: "Het lijkt erop dat beleggers in het vierde kwartaal van 2015 pas op de plaats hebben gemaakt. Ze houden bij voorkeur vast aan hun positionering, in afwachting van aanwijzingen over hoe de markten begin 2016 zullen gaan bewegen."

Om potentiële risico's in de komende maanden te beperken, houden beleggers een voorkeur voor Multi- Asset (70%) en aandelenstrategieën (59%). Als we kijken naar soorten Multi- Asset strategieën, dan krijgen total return-strategieën (44%) de voorkeur boven balanced-strategieën (26%). Niet-liquide beleggingen, zoals private equity, hypotheken en infrastructuur, komen op de derde plaats: 36% van de beleggers ziet deze categorie als effectief.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.