EMD leningen in lokale valuta wel winstgevend

Auteur: Marcelo Assalin, Hoofd Emerging Market Debt en Lead Portfolio Manager EMD Blended Strategies bij NN Investment Partners

2015 was een relatief moeilijk jaar voor opkomende markten en de obligaties uit die markten (EMD) als beleggingscategorie. De performance van vooral lokale opkomende obligaties werd geraakt door de sterke daling van opkomende valuta's ten opzichte van de dollar.

Marceloassalin
Marcelo Assalin
Ondanks al het negatieve nieuws wisten obligaties in harde valuta (EMD HC) echter licht positieve rendementen te behalen. Het moeilijke klimaat voor opkomende markten zal waarschijnlijk nog een aantal maanden aanhouden. De prijzen van grondstoffen en olie blijven naar verwachting onder druk staan. Dit is nadelig voor opkomende valuta's en het sentiment en de instroom van beleggers. De olieprijs zou in het tweede kwartaal van het jaar echter moeten aantrekken, als vraag en aanbod duidelijk beter op elkaar zijn afgestemd. Deze factor, in combinatie met meer duidelijkheid over het toekomstige monetaire beleid van de Federal Reserve , moet de basis leggen voor een voorzichtig herstel in EMD. We gaan ook uit van extra monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen in China, wat gunstig zou zijn voor beleggingen in opkomende markten in het algemeen.

Bovendien denken we dat het monetaire beleid in een aantal opkomende landen accommoderend kan blijven dankzij een gunstig inflatieklimaat. We gaan er niet van uit dat de groei in opkomende economieën vóór volgend jaar zal aantrekken, maar de markten kijken vooruit en zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2016 een herstel gaan inprijzen.

Risico's in opkomende markten blijven

Uiteraard brengen opkomende markten risico's met zich mee: lang zwak blijvende grondstoffenprijzen, een scherpe en langdurige vertraging van de Chinese groei, een ongecontroleerde depreciatie van de Chinese munt, tegenvallende groei in de VS, verkeerde beleidskeuzes van de centrale banken (met name de Fed) en onverwachte grote faillissementen van bedrijven zijn de belangrijkste risico's. Zoals bleek in de eerste week van dit jaar, zijn de markten nog bezorgd over China.

Wij vinden dit overtrokken. In de komende maanden zal beter te voorspellen zijn in welke richting de yuan zich zal bewegen. We kunnen uitgaan van enige waardevermindering van de renminbi versus de dollar, omdat het monetaire beleid van China verschilt van dat van de VS. China staat echter niet aan het begin van een valutaoorlog om de export te stimuleren.

Dit zou niet passen bij de overgang van een investerings- en exportgerichte economie naar een meer consumptie- en diensten gedreven model. De groei zal geleidelijk verder vertragen, maar blijft gezond (6-7%), terwijl de economie volwassener wordt en transformeert.

Chinese schuldinstrumenten blijven het goed doen

Vorig jaar deden Chinese schuldinstrumenten het erg goed en dat zou ook in 2016 het geval kunnen zijn. De sterke performance van in dollars luidende offshore-obligaties werd gedreven door een scherpe daling van het aanbod van Chinese emittenten, gezien de toenemende kosten in USD. Onshore-obligaties profiteerden van de lagere binnenlandse rentes.

Obligatiebeleggers zien Azië in zijn geheel vaak als een veilige haven, gegeven de relatieve sterke politieke stabiliteit, de hogere economische groei en de grote deviezenreserves. Latijns-Amerika heeft echter zwaar te lijden gehad van de dalende grondstoffenprijzen en politieke problemen. De waarderingen zijn daardoor zeer aantrekkelijk geworden. Als de grondstoffenprijzen eenmaal tekenen van stabilisatie vertonen, zullen beleggers zoals wij daar op zoek gaan naar vanuit waarde-oogpunt aantrekkelijke mogelijkheden.

De politiek blijft in de regio wel een rol spelen. Dit geldt vooral in Brazilië, waar de begrotingspositie volgens ons verder zal verslechteren. We houden Brazilië niettemin nauwlettend in de gaten, want een wijziging in de politieke situatie zal een groot aantal mogelijkheden opleveren. Argentinië is een mooi voorbeeld van een positieve regeringsverandering en het land stelt zich weer open voor beleggers.

Onze huidige interesse binnen EMD

We hebben momenteel een relatieve voorkeur voor obligaties in harde valuta ten opzichte van leningen in lokale valuta's. Binnen de categorie HC geven we de voorkeur aan staatsobligaties versus bedrijfsobligaties. De verwachte rendementen variëren van laag enkelcijferig voor EMD Local Bonds en Aziatische HC-leningen tot ongeveer 6% voor EMD HC, opkomende bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties uit Azië.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.