Het momentum van Pictet Emerging Market Debt

Bij zijn bezoek aan Brussel kwam Andrew Grijns, Senior Client Portfolio Manager van het team Emerging Market Debt bij Pictet Asset Management onze aandacht vestigen op twee obligatiefondsen uit deze sector: Pictet Global Emerging Debt en Pictet Emerging Local Currency Debt. Op een moment dat de prestaties van obligatiefondsen in ’t algemeen nog amper iets voorstellen, zijn dit misschien waardige alternatieven.

Marcperson
Marc Person

Dit team van Pictet beheert zo’n 12 miljard USD en mag je alzo gerust bij de grote spelers in zijn soort rekenen. Heel wat landen doen er alles aan om in de gratie te vallen om zo hun staatsobligaties te kunnen plaatsen.

ESG:

Van die “machtspositie” maakt Pictet gebruik om al die regeringen richting ESG te duwen. Alle kandidaten krijgen een vragenlijst waarop zij dienen aan te geven hoe ze die ESG-richtlijnen gaan integreren. Regelmatig wordt er bij plaatselijke organisaties “in het veld” nagevraagd hoe de overheid die plannen ten uitvoer brengt. Andrew Grijns wil daarmee niet stellen dat zijn team op korte termijn de wereld gaat verbeteren, maar het blijkt toch wel een serieuze stok achter de deur.

De fondsen zelf:

De spreker kwam ons natuurlijk uitleggen hoe succesvol ze wel zijn (ik heb nog nooit een afgevaardigde ontmoet die kwam zeggen dat je niet zijn fonds moest beleggen). Vermits deze fondsengroep wereldwijd belegt in 57 verschillende landen waarbij je dan nog kan kiezen of je het landenrisico aanvaardt en of het muntrisico*, werden ons een aantal grafieken getoond waarvoor je echter meer dan één uur zou nodig hebben om ze helemaal te vatten. Alsdan met het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik mag je echter van de financiële controlediensten die grafieken niet tonen omdat ze beoordeeld worden als “for professionals only”. Zou de controle-authoriteit veronderstellen dat we te dom zijn?

  • Een voorbeeld als verklaring: het maakt een wezenlijk verschil of je in Brazilië investeert in USD of het risico van de Braziliaanse real er nog bij neemt.

    Toch een aantal cijfers via mijn screeningsysteem:

    Beleggenpictet

    Wil je een uitgebreide verklaring bij deze cijfers dan kan je die in dit artikel terugvinden op Analist.nl en Analist.be.

    Je merkt al onmiddellijk dat iemand die enkel maar op zoek gaat naar de hoogste rendementen, met deze fondsen zijn gading niet gaat vinden. Je kan bovendien duidelijk merken dat de volatiliteit hoge toppen scoort.

    Als je toch overweegt om dit fonds in jouw portfolio op te nemen, dan is het erg belangrijk om dat te doen op het juiste moment. Alhoewel een aantal goeroe’s regelmatig komt vertellen dat dat niet mogelijk is, ga ik dat straks proberen te weerleggen. Iets opmerkelijk: Diegenen die posities voor een langere termijn voorzien, zou ik durven aanraden om het Global Emerging fonds te kiezen dat noteert in CHF (vandaar die EUR** = omgerekend in EUR). Ik heb er al meerdere malen op gewezen (met de bewijzen er bij) dat de hedging op de langere termijn geen meerwaarde oplevert, terwijl die wel vrij veel kost, en dus een aanslag pleegt op jouw rendement.

    Diegenen die op een dieptepunt kopen en onmiddellijk na de hausse weer verkopen, moeten die opportuniteit natuurlijk wel in overweging nemen en ze goed bestuderen.

    Het momentum: Zoals altijd komt men die fondsen in de kijker plaatsen die recent een fikse hausse achter de rug hebben of die al begonnen zijn met die remonte.

    Dat kan je hier weer duidelijk zien in de grafiek van Pictet Global Emerging: Pictetglobalemerging

    Zo lang de lijn met de vierkantjes (telkens het jaarrendement) de lijn met de driehoekjes (de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen) niet doorkruist, mag je als spaarder met kleine (redelijke) bedragen kopen of bijkopen. Eens die lijn de bovenste lijn doorkruist, stop je beter met aankopen want dan is het fonds in overdrive.

    Voor de beleggers die eenmalig met grotere bedragen aankopen, zou ik aanraden om de kat uit de boom te kijken en te wachten op een volgend dieptepunt (als de lijn onder de lijn met de kruisjes terecht komt = de inverse mediaan van de laatste 120 jaarrendementen. Zeker nu men verwacht dat de rendementen van de nabije toekomst eerder pover zullen zijn (met bovendien misschien nog een kans op recessie).

    Je ziet duidelijk dat er al heel wat stijging achter de rug is.

    Ben ik te achterdochtig als ik denk dat de betweters die stellen dat het momentum onbelangrijk is, eerder begaan zijn met hun commissielonen op jouw stortingen, dan met jouw rendement ?

    Er zijn er die moorden plegen om aan geld te komen…