BNY Mellon: Fed staat voor rente-dilemma

Het monetaire beleid van de Fed heeft veel weg van een balanceer-act, gezien de huidige marktvolatiliteit en zwakkere economische cijfers. De moeizame start van het nieuwe beleggingsjaar wakkert meteen het debat aan over de richting die de Fed moet inslaan. Binnen de boutiques van BNY Mellon wordt er verschillend gekeken naar de route die Yellen moet kiezen.

Peter Hensman van Newton is het meest uitgesproken. Volgens hem moet de Fed zo snel mogelijk de koers radicaal wijzigen en weer een stimuleringsprogramma opstarten. Yellen dreigt dezelfde fouten te maken als de Zweedse Riksbank in 2010-2011, die het beleid radicaal moest terugdraaien toen de inflatie onder de doelstelling bleef en de impact van mondiale gebeurtenissen onderschat werd. De Fed loopt volgens Hensman in dezelfde val.

Sinead Colton (Mellon Capital) meent dat de uitkomst van de monetary policy committee meeting van 27 januari jongstleden precies is zoals werd verwacht, evenals de gematigde toon die de Fed daarbij hanteerde Colton denkt niet dat dit jaar nog vier renteverhogingen zullen volgen.

David Horsfall (Standish) acht een renteverhoging waarschijnlijker dan een verlaging. Hij ziet vier renteverhogingen evenmin als haalbaar. Het aantal verhogingen zal volgens hem vooral afhangen van de Amerikaanse werkloosheidscijfers.

Kansen en risico’s

De onrust op de markten in de eerste maand van 2016 is met name te wijten aan de afgenomen groeivooruitzichten voor de Chinese economie. Dat de Chinese economie gebrekkig transparant is en beleggers het nieuws nog weleens misinterpreteren, wil ook niet helpen.

Ook de dalende olieprijzen hebben bijgedragen aan de volatiliteit. Vooral high yield obligaties hebben daar last van vanwege de hoge correlatie tussen rendement op high yield obligaties en olieprijzen. Horsfall ziet selectief kansen in high yield, maar blijft toch voorzichtig. Wanbetalingen in de energiesector zullen toenemen.

Volgens Hensman geldt een vergelijkbare situatie voor de opkomende markten. De divergentie tussen de economieën neemt toe. Dat zorgt volgens Colton juist voor tactische kansen in beleggingscategorieën en markten.

Als risico’s wijzen de specialisten van BNY Mellon op het wegnemen van de Iran-santies, de geo-politieke houding van Noord-Korea, een mogelijke Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Horsfall kijkt in het bijzonder naar de Amerikaanse consumentenbestedingen. Dit fundament onder de Amerikaanse economie biedt nog geen reden tot zorg, maar als het dat wel doet zal het bepalend zijn voor de groeivooruitzichten van niet alleen de Amerikaanse economie maar ook de wereldeconomie.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.