Waarom werkt value-beleggen?

Wellicht dat u zich al eens heeft afgevraagd waarom value-beleggen in het verleden eigenlijk zo goed werkte en ook of dit in de toekomst nog steeds het geval zal zijn. Het antwoord op die vraag heeft voor een belangrijk deel met psychologie te maken...

Het zijn namelijk emoties - in de basis angst en hebzucht - die beleggers telkens op het verkeerde been zetten. Gevolg is dat beleggers de ene keer te optimistisch zijn en een andere keer juist te pessimistisch. Dat geldt zowel voor hun kijk op de aandelenmarkt in totaliteit maar net zo goed voor hun oordeel over individuele aandelen.

Warren Buffett meent dat menselijke emoties zo diep ingebakken zijn dat ze beleggers ook in de toekomst op het verkeerde been zullen blijven zetten. Consequentie is dat zich bubbels op de financiële markten zullen blijven voordoen evenals het omgekeerde: periodes waarin aandelenmarkten (of specifieke aandelen) sterk ondergewaardeerd zijn.

In de eerste minuten van onderstaande video legt Buffett uit dat de mens op veel terreinen grote vooruitgang heeft geboekt maar dat er op het gebied van emoties maar bar weinig veranderd is:

Bijdrage geschreven voor Hendrik Oude Nijhuis