Schroders optimistischer over EM

Jamesbarrineau
James Barrineau

Beleggers kijken nog altijd op een verkeerde manier naar opkomende markten, merkt James Barrineau, specialist in Emerging Markets Debt bij Schroders . Hij ziet aantrekkelijke kansen in assets uit de opkomende markten en denkt dat het huidige sterke momentum nog kan worden voortgezet.

Misvattingen beleggers

  • Beleggers die klagen over een matige groei van 3,5% tot 4% voor de opkomende markten hunkeren naar een verleden dat niet meer terugkeert, nu ontwikkelde markten slechts 1,5% groei weten te realiseren
  • Beleggers die pas willen instappen als EM US dollar debt een rendement van 9% tot 10% oplevert, verkeren in de ontkenning dat bijna een kwart van de staatsobligaties een negatief rendement oplevert
  • Als men zich zorgen maakt dat emittenten de rally om zeep zullen helpen, is men vergeten dat de uitgifte van staatsobligaties op jaarbasis netto gezien bijna negatief was

    Opkomende markten geven vol gas

    De opkomende markten geven momenteel vol gas. De lokale valuta-index is dit jaar al met 9% gestegen. De staatsschuld in US dollars noteert 4,5% hoger en de rentevergoeding op Amerikaanse staatsobligaties is nog eens 100 basispunten gedaald sinds februari.

    De opkomende markten profiteren sinds eind januari van een stabiele Chinese munt, een stabiele olieprijs en van een gunstig monetair beleid van de centrale banken in de ontwikkelde economieën. Maar de belangrijkste factor voor deze regio is de dalende trend die de US dollar heeft ingezet. De divergentie in monetair beleid dat de waarde van de US dollar had opgeschroefd, lijkt nu ten einde gekomen, gezien de meer dovish houding die de Fed na de laatste beleidsvergadering heeft aangenomen. Daar zullen de opkomende markten steun uit halen.

    Wat volgt uit deze positieve ontwikkelingen is dat het herstel van de opkomende markten aan kracht wint - er vloeit weer meer liquiditeit naar deze beleggingscategorie. En als de liquiditeit toeneemt, stijgen doorgaans ook de koersen. Verdere verbetering acht Barrineau zeer waarschijnlijk als de valuta’s stijgen en de centrale banken de renteverhogingen stopzetten of de rente verlagen.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.be B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.