FSMA waarschuwt voor Bitcoin Revolution: een cryptocurrency scam?

Investeerders zoeken altijd naar creatieve manieren om hun winsten te maximaliseren. Het uitschakelen van menselijke emoties leek ook in het verleden al een interessante piste te zijn. Het liet zich vertalen in zogenoemde trading bots die op de juiste momenten aandelen zouden moeten kopen en verkopen, zonder dat emoties winstgevende beslissingen in de weg kunnen staan. Een leuk idee maar een echt succesverhaal werden volautomatische trading bots nooit, net omdat ze voornamelijk teren op statistische en wiskundige wetmatigheden en dat de aandelenmarkt nu eenmaal aan emoties onderhevig is. Ook op de cryptomarkt hebben dergelijke Cryptorobots intussen hun intrede gedaan.

De MFSA (Malta Financial Services Authority) waarschuwt nu voor het gebruik van de Cryptorobot Bitcoin Revolution. De waarschuwing werd ook door de Belgische FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) overgenomen.

Waarschuwing MFSA: “waarschijnlijk” een cryptocurrency scam

In een recente publicatie (pdf) waarschuwt de MFSA voor het gebruik van de Cryptorobot Bitcoin Revolution. Het haalt hierbij verschillende argumenten aan die erop moeten wijzen dat het gaat om een zogenoemde cryptorurrency scam. Lees: er zijn oplichters aan het werk.

In de eerste plaats geeft de MFSA aan dat Bitcoin Revolution aan de hand van advertenties torenhoge winsten belooft en dat ze hun beloftes bovendien onrechtmatig aan gezichten van beroemdheden koppelt en dit zonder hun toestemming. Een betreurenswaardige praktijk waar ook ex-wielrenner Eddy Planckaert recent nog het slachtoffer van werd.

Hiernaast geeft de MFSA meteen ook aan dat Bitcoin Revolution geen Maltees bedrijf is. Op hun website geeft Bitcoin Revolution inderdaad niet aan waar het bedrijf is gevestigd. Laat staan dat er van enige identificatie sprake is. Hoe dan ook is Bitcoin Revolution niet gemachtigd om financiële diensten te verlenen onder Maltees, noch Belgisch, recht.

Wat adviseert de MFSA?

De MFSA adviseert om geen zakelijke relaties aan te gaan of transacties af te ronden met entiteiten die onder de naam Bitcoin Revolution handelen. Het wijst op het belang om na te gaan of een entiteit die financiële diensten aanbiedt, ook effectief geautoriseerd is om zo’n financiële dienstverlening te leveren.

Is Bitcoin Revolution onbetrouwbaar?

De MFSA heeft uiteraard geen praktijkstudie op poten gezet en kan niet aangeven of Bitcoin Revolution ook effectief tot betaling over zal gaan. De MFSA oordeelt immers enkel op basis van de waargenomen marktpraktijken en het feit of er al dan niet een goedkeuring bestaat om dergelijke financiële diensten aan te bieden. Het oordeelt dan ook voornamelijk dat Bitcoin Revolution de geldende wetgeving niet respecteert. Niet geheel onlogisch, daar cryptomunten wel vaker op de rand van het wettelijk toegestane balanceren. Zomaar het advies van de MFSA in de wind slaan, doe je echter maar beter niet: het moet minimaal de oorzaak zijn voor de nodige terughoudendheid.

Hiernaast moet worden gezegd dat de publicatie van de MFSA verwijst naar het internetadres the-bitcoin-revolution.org dat intussen niet langer online staat. Het lijkt ons erop dat het eveneens doelt op de website bitcoinrevolution.software dat onder dezelfde naam opereert, hoewel dat niet geheel duidelijk is. Verschillende reviews over BitcoinRevolution.software reageren immers gematigd positief.

Is een Cryptorobot wel een goed idee?

Onthoud daarnaast ook dat de prestaties van dergelijke Cryptorobots nooit onomstreden zullen zijn. Robot trading wint al jaren aan belang, maar is veel ingewikkelder dan men al eens lijkt te denken. Het moet worden gezien als een intelligente handelspartner die met jou meedenkt en niet als een robot die jouw taken gewoon overneemt. Voor Cryptorobots geldt hetzelfde als voor trading bots: ze zijn verre van onfeilbaar. En alleen al daarom sla je er maar beter een aantal reviews op na of test je het systeem eerst met een beperkte inbreng uit.