NNIP ziet kapitaalstroom opkomende markten blijft verbeteren

Maarten janbakkum
Maarten-Jan Bakkum

De verbetering van de netto kapitaalstromen in de maand maart weerspiegelt het verbeterde markt sentiment ten opzichte van EM. Uit een analyse van NN Investment Partners (NN IP) blijkt, dat de totale uitstroom van kapitaal uit opkomende markten in februari is gedaald tot USD 33 miljard, ten opzichte van USD 121 miljard in januari. In 2015 bedroeg de uitstroom gemiddeld USD 82 miljard per maand.

Verbeteringen

Toch vindt NN IP dat de leidende economische indicatoren voor opkomende markten er beter uitzien dan die voor ontwikkelde markten, waarbij opkomende valuta’s zouden kunnen aantrekken. De cijfers over zowel de inkoopmanagersindex (PMI) als de industriële productie wijzen op een verbetering van de economische groei in opkomende markten versus die in ontwikkelde markten. Ook belangrijk is dat de ‘economic surprise’ index voor emerging markets in de laatste weken sneller verbeterd is dan in ontwikkelde markten (zie grafiek hieronder).

Emergingmarkets

NN IP verwacht een groei van het reële BBP in opkomende markten van 4,0% in 2016 en 3,7% in 2017, ten opzichte van 2,7% en 2,6% in ontwikkelde markten. Verder verwacht NN IP dat opkomende markten als regio het meest zullen profiteren van een zwakkere Amerikaanse dollar na de gematigde uitlatingen van de Fed. De Amerikaanse centrale bank gaat nu uit van twee renteverhogingen dit jaar, in plaats van de eerder verwachte drie of vier rentestappen: we kunnen een verder herstel van opkomende valuta’s dan ook niet uitsluiten.

Risico's

Maarten-Jan Bakkum, senior strateeg Emerging Markets bij NN Investment Partners: “De risicobereidheid ten aanzien van opkomende beleggingen blijft kwetsbaar voor de middellange tot langere termijn. Dit komt door een grote afhankelijkheid van krediet, het feit dat de schulden slechts beperkt zijn afgebouwd en een scherpe verslechtering van de begrotingssituatie in opkomende markten.”

Bakkum vervolgt: “Het grootste deel van de verbeteringen in de EM- data en sentiment kan worden verklaard door en is afkomstig van het uitstel van de renteverhogingen van de Fed. Dit betekent dat het herstel van de markt kwetsbaar is. In de afgelopen twee maanden was het ongunstig om onderwogen te zijn in opkomende markten, maar gezien de veranderingen in de macro-economische factoren, maakten beleggers een eind aan hun onderweging. Ten opzichte van aandelen in ontwikkelde markten noteren opkomende markten tegen een korting van meer dan één standaarddeviatie op basis van koers/winst en koers/boekwaarde. Verder biedt de regio een dividendrendement van 3%.

Daarom hebben we opkomende markten opgehoogd van neutraal naar een lichte overweging. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over een mogelijk, meer duurzaam herstel en we moeten nog steeds bewust blijven van de grote schuld overhang in China en andere belangrijke opkomende economieën. Voor nu is in ieder geval de druk van de markt af.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.