Schroders: Langetermijnverwachtingen Japan verbeteren

Andrewrose
Andrew Rose

De recente correctie op de beurs van Tokyo heeft waarderingen omlaag gebracht, terwijl Schroders juist meent dat de langetermijnvooruitzichten voor Japanse bedrijven geleidelijk verbeteren, stelt Andrew Rose, fund manager Japanese Equities bij de vermogensbeheerder.

Negatief sentiment

In de laatste weken is het sentiment rond Japan erg negatief geworden, met name buitenlandse beleggers verkochten hun posities. Economische cijfers uit het land vielen tegen en leidden ertoe dat Abenomics en het beleid van de centrale bank van Japan als mislukt worden beschouwd. Schroders denkt dat het daarvoor te vroeg is.

De renteverlaging door de BoJ heeft nog niet eens de kans gehad om door te werken in de economie. Ook al is de inflatiedoelstelling nog ver uit zicht - de daling van de olieprijs in de afgelopen 18 maanden heeft een groot drukkend effect op de inflatie in Japan - het beleid lijkt wel degelijk een ommekeer in de langdurige deflatie te realiseren. De arbeidsmarkt verkrapt en de werkloosheid neemt af.

Beleggers zijn bezorgd over de winstverwachtingen van het Japanse bedrijfsleven en de kapitaalbestedingen. Door de stijging van de yen is de onzekerheid toegenomen en maakt bedrijven terughoudend met hun winstverwachtingen voor het boekjaar tot en met maart 2017. Maar Schroders verwacht daarna, mits externe schokken uitblijven, de vooruitzichten weer positief bij te stellen.

Wederom stimuleringen

Aan de andere kant is het monetaire beleid van de BoJ zeer accommoderend en dat kan in toekomst nog wel eens sterker worden. In de komende maanden is er ook een intensivering van het debat over de uitvoering van de stijging van de verbruiksbelasting waarvan de invoering momenteel gepland staat voor 2017. Hoewel premier Abe nog niet heeft besloten de invoering uit te stellen, zal hij dat waarschijnlijk wel doen.

Daarnaast zal in de aanloop naar de Eerste Kamer verkiezingen van juli een aanzienlijk stimuleringspakket aangekondigd worden die parallel loopt aan de versoepeling van het monetaire beleid. Kortom, de combinatie van een overheidsstimulering en een ruimhartig monetair beleid zal gunstig uitpakken voor de aandelenmarkt.

Daarnaast moeten beleggers niet vergeten dat er veel verbeteringen in de corporate governance worden doorgevoerd, wat op zichzelf al een positieve ontwikkeling is. Het is nog te vroeg om dit te vertalen in een positieve koersontwikkeling, maar dezelfde trend zit ook achter de toename in dividenduitkeringen en aandeleninkoopprogramma’s, die wel impact hebben op de koersen.

Volgens Rose ziet de langetermijnverwachting voor Japan er rooskleurig uit. Op korte termijn kan er sprake zijn van volatiliteit nu het cijferseizoen op gang komt, maar er gloren kansen voor positieve aandelenrendementen dankzij betere bedrijfsprestaties en aangevuld met ondersteunend beleid van de overheid en de BoJ.

Samengesteld door Analist redactie i.c.m. Citigate First Financial.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.