Grootste herweging MSCI Emerging Markets op komst

Aan het eind van deze maand wordt de MSCI Emerging Markets index herwogen. Dat is een halfjaarlijks proces, maar deze herweging lijkt de meest ingrijpende in de geschiedenis van de index te worden. De MSCI Emerging Markets index is de benchmark voor een geschatte $1,9 biljoen aan effecten.

Naast de gebruikelijke herbalancering van bedrijven en landen is de toevoeging van Saudi-Arabië de belangrijkste wijziging. Hoewel Saudi-Arabië aanvankelijk een gewicht van 1,4% in de index zal hebben, zal dit oplopen tot 2,7% in augustus. Daarmee wordt Saudi-Arabië het op zeven na grootste land in de index en zal er naar schatting eenmalig $6,5 miljard aan passieve flows naar het land stromen. Daarnaast zal het aandeel van Chinese ‘A-shares’ toenemen van 0,8% naar 1,6% van de index. Waarbij naar verwachting stromen van $3,8 miljard gemoeid zijn. Ten slotte is Argentinië met een weging van 0,3% een nieuwkomer in de index.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s bij State Street Global Advisors:

“De herweging van de belangrijkste index voor opkomende markten is de grootste uit de geschiedenis van de index en zal leiden tot veel handelsactiviteit. Naast de onzekerheid rond het handelsakkoord tussen de VS en China is dit is een belangrijke extra factor om in de gaten te houden voor alle beleggers in opkomende markten. Dit geldt dus voor indexbeleggers, maar ook voor actieve beleggers die hun performance aan deze index benchmarken.”

Mscikoersen