Winst op een afvlakkende curve

Ken Leech, Chief Investment Officer, Western Asset ( Legg Mason )

Kenleech
Ken Leech

De wereldwijde groei zal naar verwachting heel, heel bescheiden blijven – in de VS verwachten we dit jaar een groei van 1,5 %. Dat betekent dat het monetaire beleid heel inschikkelijk moet blijven. Sommige landen hebben zelfs negatieve rentes ingevoerd, maar we merken dat dit beleid beperkingen heeft. Ook op politiek vlak heeft men er zijn bedenkingen bij, omdat dit beleid nefast is voor het langetermijnsparen en de winstgevendheid van banken. Als belegger betekent dit ook dat bijna een derde van het hele wereldwijde overheidsuniversum een negatieve opbrengst heeft.

De inflatie en de inflatieverwachtingen blijven heel gematigd, en daarom kan het nog wel drie tot vijf jaar duren voor de kortetermijnrentes weer de 2 % bereiken. Dit wordt een heel, heel traag en langdurig proces omdat de economische groei op de ontwikkelde markten heel zwak blijft. Een extra obstakel zijn de stijgende schulden in verhouding tot het bruto binnenlands product in de belangrijkste regio's: Europa, de VS, Japan en China.

Het beleid van de centrale banken zal heel, heel inschikkelijk moeten zijn. In Europa is de ECB bijvoorbeeld bedrijfsobligaties aan het opkopen. In de VS is de Federal Reserve (Fed) overgeschakeld op een beleid met renteverlagingen, nadat deze de markt voor het grootste deel van 2015 op maar liefst vier renteverhogingen in 2016 had voorbereid. Deze verandering kwam er omdat de centrale bank ook bezorgd lijkt over de sterkte van de dollar en op zijn hoede is voor tegenwind op internationaal vlak, zoals de zwakke wereldwijde groei en de vertraagde groei in China.

Wat kan ervoor zorgen dat de rentes opnieuw hun niveau van vóór de crisis bereiken?

1) De financiële omstandigheden moeten verbeteren. De creditspreads zijn sinds 2014 aan het stijgen – allesbehalve een scenario dat hogere rentes verzekert.

2) De economische groei moet aan de verwachtingen voldoen, wat voor de Fed nu al vijf jaar niet het geval is.

3) De inflatieverwachtingen moeten stijgen. Dit is een veel groter probleem dan de media over het algemeen doen uitschijnen, want het is de sleutel om de nominale groei op te krikken. Maar aan de ene kant is er de Fed die zegt dat de inflatie zal stijgen en aan de andere kant is er de markt die het tegenovergestelde zegt. Dat is te zien aan de dalende prijzen van de Amerikaanse 10-year break-even rate of het verschil tussen de nominale en de aan de inflatie aangepaste reële opbrengst. Door de lagere inflatieverwachtingen is de opbrengstcurve afgevlakt.

Welke mogelijkheden hebben beleggers?

Een ruim monetair beleid, een gematigde inflatie en een bescheiden maar positieve groei kunnen de spreadsectoren ondersteunen die in januari en februari aanzienlijk breder werden. Sommige mensen zeggen dat we in de late stadia van de kredietcyclus zitten, maar dat is niet zo. Dan zouden we met een sterke dealflow en heel lage spreads te maken hebben. En dat is niet het geval. Bovendien zitten we in een krediethausse – en dat al sinds juni 2014. Dat zien we als we het extra rendement van toonaangevende vastrentende sectoren meten, want dat is overal gedaald.

Ook de opkomende markten hebben baat bij een aanhoudend inschikkelijk beleid. Het verschil in opbrengst op staatsobligaties van de ontwikkelde en de opkomende markt zit opnieuw op het niveau van de crisis in 2007-08, waardoor de spread gecomprimeerd zou kunnen worden.

Landen met een versterkte basis zitten mogelijk in een betere positie. Zo is Mexico structurele hervormingen aan het doorvoeren die de economie kunnen versterken. Ook in Brazilië zijn de grotere geloofwaardigheid van de centrale bank en de recente politieke ontwikkelingen positieve factoren gebleken. Zo heerst er meer vastberadenheid om corruptie te bestrijden. En ook Rusland heeft na een onderbreking van tien maanden zijn rentes verlaagd vanwege de verbeterde inflatievooruitzichten en omdat het land als grootste energie-exporteur ter wereld voordeel haalt uit de recente stijging van de olieprijzen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.