Brandywine: dollar kan onder druk komen

Chen Zhao, codirecteur van Global Macro Research bij Brandywine Global ( Legg Mason )

Wat is het probleem?

Chenzhao
Chen Zhao

De wereld probeert nog steeds te herstellen van de wanverhoudingen die er na de financiële crisis van 2007-08 ontstonden. Eigenlijk ging de crisis om de instorting van het spaar- en beleggingsevenwicht dat de wereldeconomie hielp te ondersteunen. Tot aan de financiële crisis werd de toenemende overproductie in Azië gecompenseerd door de stijgende consumptie in de VS, waar consumenten leningen aangingen die deels gefinancierd werden door het overmatige spaargedrag in Azië.

Aan dat evenwicht kwam een einde toen de Amerikaanse consumenten na de financiële crisis minder gingen lenen en verbruiken, waardoor Azië met een overcapaciteit en een overschot in het aanbod kwam te zitten.

Het lagere verbruik deed de Amerikaanse jaarlijkse nominale groei dalen tot 3 %, een niveau dat meestal in verband wordt gebracht met een recessie, terwijl deze vóór de financiële crisis 5 %-6 % bedroeg. Sommige marktwaarnemers wijten de daling in de nominale opbrengst aan de crash van de olieprijzen – maar die begonnen pas in 2014 te dalen, lang na de nominale opbrengst.

De Amerikaanse consumptie heeft zich enigszins hersteld, maar de nominale groei neemt nauwelijks toe. Dat is vooral het gevolg van de aanhoudend lage inflatie. De inflatieverwachtingen blijven heel zwak vanwege:

1) Fouten in het monetair beleid: de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verhoogde in december zijn rentes en kondigde maar liefst vier renteverhogingen aan voor 2016. Dat droeg bij tot de obligatieverkoop in januari en februari.

2) China: de op één na grootste economie ter wereld nam maatregelen wat het aanbod betreft en sloot bijvoorbeeld fabrieken om het probleem van het overaanbod aan te pakken. Hoewel dit op lange termijn de economie van China kan verbeteren, zorgde het op korte termijn voor meer binnenlandse problemen omdat het aanleiding gaf tot ontslagen en slecht nieuws in het algemeen.

Deze twee problemen droegen bij tot het ontstaan van de deflatoire krachten en bezorgdheden die de centrale banken (nu met wat meer succes) proberen te bestrijden:

1) De Fed besefte dat hij zijn monetaire beleid niet alleen kan voeren en veranderde van werkwijze. De Amerikaanse centrale bank heeft zich meer op lagere rentes gericht, waardoor de verwachtingen van toekomstige renteverhogingen afnamen op de markt.

2) China nam onlangs fiscale maatregelen om de vraag te stimuleren als aanvulling op de voortdurende inspanningen op het vlak van het aanbod.

De angst voor een dreigende wereldwijde recessie is gedeeltelijk afgenomen.

Wat zijn de gevolgen van deze situatie?

De Amerikaanse dollar kan relatief stabiel blijven of zelfs dalen, en dat kan landen die grondstoffen exporteren ten goede komen. Zo kan de vraag naar hun producten in Amerikaanse dollar toenemen als deze munteenheid betaalbaarder wordt. De Braziliaanse real, de Zuid-Afrikaanse rand en de Colombiaanse peso zouden hier baat bij kunnen hebben. Een stabiele of lagere Amerikaanse dollar zou ook de winsten van Amerikaanse bedrijven kunnen stimuleren, omdat bij een lagere koers de winsten in het buitenland toenemen.

Met kapitaal verwante kredietsectoren zoals hoogrentende obligaties kunnen ook baat hebben bij een bepaalde groei en een inschikkelijk monetair beleid.

Wat zijn de risico’s?

De voortdurende afvlakking van de Amerikaanse opbrengstcurve kan een voorbode van een zwakke groei zijn, zoals dat de afgelopen twintig jaar ook al het geval was (zie de grafiek hieronder). Daarom is het in dit scenario heel onwaarschijnlijk dat de Fed de rentes zal verhogen.

Sommigen zeggen dat de Chinese groeivertraging groter dan verwacht kan zijn vanwege de hoge schuld in verhouding tot het bruto binnenlands product van het land. Maar dit kan meer te maken met het feit dat China ook een heel hoge spaarquote heeft. Dus schuld is hun manier om spaargeld om te zetten in investeringen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.