Ook Schroders noemt standaard ESG-ratings niet afdoende

Ondanks dat de populariteit van duurzaambeleggen (ESG beleggen) steeds verder toeneemt zien we toch veel uiteenlopende opvattingen in ditzelfde gebied. Waar het logisch zou zijn om vooral dezelfde opinies te hebben over wat wel en wat niet groen beleggen is zien we op het gebied van ESG-ratings toch een diffuus beeld.

Veel kritiek op ESG-ratings grootste aanbieders

Andrewhoward
Andrew Howard
De crue zit hem in het feit dat er eigenlijk maar 3 grote ESG-ratingsbedrijven zijn: Thomson Reuters, MSCI en Sustainalytics. Alle drie zijn commerciële bedrijven en hebben ondanks hun omvang toch maar een relatief beperkt deel van de beursgenoteerde bedrijven gedekt met ratings. Het zijn vooral de grootste bedrijven die ESG-ratings hebben. De middelgrote en kleinere bedrijven, die het gros van het aandelenspectrum beslaan, hebben (nog) geen ESG-ratings. Daarnaast zien we ook vaak tegenspraak op bedrijfsniveau: een bedrijf kan bij MSCI een prima groen bedrijf genoemd worden terwijl bij Sustainalytics het bedrijf het tegenovergestelde stempel heeft1. ”Dit effect is het grootste bij de aandelen met lagere kredietratings . We zien dat naarmate de financiele kredietwaardigheid daalt er steeds minder consistentie is tussen de ESG-ratings is van de grote partijen” aldus Andrew Howard, hoofd duurzaam belegen bij Schroders.

Het blind uitgaan van de traditionele ESG-ratings is daarom volgens Howard vooral bij de aandelen met de lagere financiële ratings dan ook meer een casino. Zo zien we bij de BBB obligaties dat maar tussen de 10 en de 15 procent hiervan bij de 3 grote ESG-aanbieders dezelfde ESG-ratings hebben. Howard vindt de ESG-ratings echter niet overbodig want het zet de markt wel aan het denken maar ze zijn momenteel zeker niet afdoende. Nicolette MacDonald-Brown, hoofd blend Equities bij Schroders, gaf aan dat ook de ratings van Schroders zelf ook weer vrij inconsistent zijn met die van de genoemde grote 3 (MSCI, Thomson Reuters en Sustainalytics).

ESG ratings complexer dan financiële ratings

Nicholettemacdonald brown
Nicholette MacDonald-Brown

De enorme spreiding van ESG ratings voor vooral de bedrijven met de lagere kredietwaardigheden komt volgens Howard vooral door een gebrek aan transparantie van veel bedrijven, meer dynamische omgevingsfactoren en vooral door de enorme ruimte voor subjectiviteit. ”Financiële cijfers zijn natuurlijk 100% straightforward en objectief, maar op het gebied van ESG-kenmerken kom je al gauw in een grijs gebied” aldus Howard. Het is volgens hem daarom absoluut zaak om een veel completer ESG-beeld van een bedrijf te krijgen. Dit kan volgens hem niet zonder complete top down, bottom-up en idiosyncratische onderzoeken.

Populaire ESG-indices niet zaligmakend

Ondanks het feit dat we vaak horen dat ESG-beleggen de toekomst is zien we helaas toch nog behoorlijk negatieve resultaten. Zo staan de Dow Jones Sustainability World, FTSE4Good Global, de STOXX Global ESG en de MSCI World ESG indices fors lager dan het totale marktgemiddelde. In 1998 werden de FTSE4Good Global index en de Dow Jones Sustainability World index gelanceerd. Na ruim 10 jaar zijwaarts te hebben gekoerst noteren beide indices circa 15% lager ten opzichte van het marktgemiddelde.

Meer nodig dan klassieke ESG-benadering

Howard en MacDonald-Brown gaven aan dat het simpelweg volgen van ESG ratings (die ook weer inconsistent kunnen zijn) dus een allesbehalve succesvolle beleggingsstrategie is. Om toch een completer ESG beeld van een bedrijf te krijgen heeft Schroders haar analyse ‘Context’ gelanceerd (dit als aanvulling op haar eigen ratings). Via Context wil Schroders een totaal ESG beeld schetsen dat ook naar de toekomst kijkt. Context werkt met 735 ESG trends wereldwijd verspreid over 47 subsectoren voor circa 10.000 bedrijven. Door het volledig in eigen beheer te nemen van de ESG-analyses is er volgens Schroders veel meer transparantie en kan er veel sneller bij gestuurd worden.

1 Een dergelijke mening heeft ook professor Aerdt Houben van de Nederlandsche Bank, in een interview voor het VBA CFA Journaal zomernummer