Schroders stelt dat rally in value aandelen nog niet voorbij is

Martinskanberg
Martin Skanberg

Aandelen in de eurozone zijn sterker gaan presteren vanaf het moment dat de inflatie begon aan te trekken sinds medio 2016. Beleggers roteerden naar waardeaandelen en waren bereid meer risico’s te nemen. Deze trend kreeg momentum toen Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won en de obligatierente opliep. Bankaandelen profiteerden het meeste van deze rotatie. Hierdoor werd de gehele eurozone markt naar een hoger niveau getild, omdat bankaandelen het grootste deel uitmaken van de MSCI EMU index.

Zet de rally door?

Volgens Martin Skanberg, fondsbeheerder European Equities bij Schroders is de rally in waardeaandelen nog niet voorbij. Voorlopig hebben waarde- en risicoaandelen baat hij de macro-economische omgeving waarin wereldwijd de inflatieverwachtingen stijgen. Bedrijven kunnen hiervan profiteren omdat ze eindelijk de prijzen kunnen verhogen, nadat ze jaren achtereen onder druk hebben gestaan. Vooralsnog overtreffen de macro-economische data de verwachtingen in met name de VS en Europa. Echter, Skanberg maant toch ook wel tot enige voorzichtigheid. Het gevaar bestaat dat economisch optimisme de consensus wordt, waardoor de teleurstelling groter zal zijn als de data ophouden zich te blijven verbeteren.

In welke sectoren zit nog waarde?

Het is twijfelachtig of in bankaandelen nog waarde zit na hun rally. De ‘goedkopere’ banken hebben nog altijd last van slechte leningen. Er zijn er maar weinig die redelijk gewaardeerd zijn, kapitaal genereren en niet te maken hebben met slepende rechtszaken. Schroders heeft een voorkeur voor deze banken maar ‘koopjes’ zijn zeldzaam in de markt. In de grondstoffensector zijn ook beleggingskansen. Dit is een cyclische sector die kan profiteren van de zich robuust ontwikkelende economie. Sommige grondstoffen en industriële materialen, zoals aluminium, krijgen al te maken met een verkrapping van het aanbod, dat tot hogere prijzen zou moeten leiden.

Sommige van de meer defensieve sectoren, die beleggers links hebben laten liggen toen ze op waardeaandelen overstapten, zijn nu relatief aantrekkelijker geworden. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorgsector. Dit is een defensieve sector en van hoge kwaliteit, maar ligt grotendeels uit de gratie. Dit heeft vooral te maken met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de grotere belangstelling voor risicoaandelen. Het gebrek aan duidelijkheid over de toekomst van de Affordable Care Act bepaalt ook het sentiment. Markten houden niet van onzekerheid, maar er zouden hier interessante beleggingsmogelijkheden kunnen ontstaan als er meer duidelijkheid is. Groeiaandelen zijn ook het vermelden waard. Technologie-aandelen zijn interessant, vooral als er groeipotentie is en de waarderingen laag zijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.