Schroders: De lessen van 14 jaar rendement - spreiden loont

Kijkend naar de rendementen per beleggingscategorie over de afgelopen 14 jaar wordt duidelijk dat spreiden van beleggingen zinvol is, stelt Marcus Brookes, multi-manager specialist bij Schroders . Spreiden helpt niet alleen risico’s te beperken, maar kan zelfs ook de langetermijnprestaties van de hele portefeuille verbeteren.

Beleggingsrendementen

Aandelen het beste, grondstoffen het slechtste

Marcusbrookes
Marcus Brookes

Sinds 2003 hebben aandelen het beste gepresteerd. Daarmee wordt de heersende overtuiging bevestigd dat op de lange termijn de beste rendementen met aandelen worden behaald. Grondstoffen hebben sinds 2003 het slechtste gepresteerd.

Van de verschillende beleggingscategorieën waartoe ook cash, aandelen, staatsobligaties, bedrijfsobligaties en vastgoed behoren, zijn grondstoffen de enige categorie waarop beleggers verliezen hebben geleden als ze daarin zouden hebben geïnvesteerd.

Aandelenrendementen

Het is onmogelijk om de winnaars en verliezers op voorhand en met precisie aan te wijzen. Pas op termijn wordt duidelijk hoe de diverse beleggingscategorieën hebben gepresteerd. Die onzekerheid kan ondervangen worden door de portefeuille te diversifiëren ofwel door de beleggingen over verschillende beleggingscategorieën te spreiden.

Voordelen van spreiding

  • Risicobeperking - voor beleggers is het belangrijk om geen geld te verliezen, door te spreiden wordt dat risico beperkt.
  • Toegang tot vermogen - het is ook essentieel om in tijden van stress toegang te hebben tot je vermogen en te kunnen (ver)kopen.
  • Beperking van volatiliteit - het spreiden van de beleggingen beperkt de pieken en dalen in de portefeuille.

    Pas op voor ’diworsification’

    Brookes adviseert assets te kiezen die beperkt met elkaar zijn gecorreleerd. Dit betekent dat assets worden opgenomen in de portefeuille die beiden een sterk rendement kunnen opleveren maar de economische relatie tussen de twee is klein. Denk aan bijvoorbeeld Amerikaans vastgoed en Japanse aandelen. Het doel moet niet zijn om te beleggen in een asset met een laag rendementspotentieel om op die manier het risico af te dekken van een asset met een hoog rendementspotentieel.

    Dan is er sprake van ’diworsification’ in plaats van diversificatie, waarbij naast het risico ook nog eens het rendement wordt beperkt. Brookes zelf heeft zijn portefeuille gespreid door ook te beleggen in goud en zelfs cash aan te houden, omdat obligaties en aandelen in sommige regio’s duur lijken.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.