De favoriete beleggingsgrafieken van Schroders

Halverwege het jaar is het moment om tussentijds de balans op te maken. Specialisten van Schroders zetten zeven grafieken op een rij, die in de afgelopen maand in het oog sprongen. Soms zegt een afbeelding meer dan 1000 woorden.

1. H1 prestaties: aandelen op de eerste plaats

Kijkend naar welke beleggingscategorieën het beste gepresteerd hebben in de eerste helft van het jaar, dan staan aandelen met stip op één. Grondstoffen leverden de minste prestaties. De Spaanse beurs (IBEX 35) levert het hoogste rendement.

Indexrendementen

2. Bulls moeten vrezen

Als beleggers gelaten zijn onder de goede prestaties van de aandelenmarkten, dan moet deze grafiek ze wakker schudden. Het is een combinatie van de S&P500 en een studie naar de gemiddelde bull- en bearmarkten sinds de Tweede Wereldoorlog. De huidige bullmarkt duurt ongekend lang. Als er een einde aan komt dan kunnen beleggers een pittige schok verwachten, afgaande op de ernst van de bearmarkten in het verleden.

Bullmarktaandelen

3. Chinees potentieel

Eind juni nam MSCI eindelijk de Chinese A-aandelen op in de index voor opkomende markten. Het is een symbolische stap, die de omvang en het potentieel van de binnenlandse aandelenmarkt in China onderstreept.

Chineseaandelen

4. Inflatie komt niet op gang

Ondanks een stijging van de inflatie, mist deze zijn uitwerking op de kerninflatie of lonen in de grote economieën. De inflatie is weer op zijn retour door de wegglijdende grondstoffenprijzen. De zwakke loongroei in combinatie met de lage werkloosheid is een verrassing. De belangrijkste hoop dat inflatie toch nog aantrekt, zal moeten komen van de aankondiging van Trump dat de Amerikaanse overheid haar bestedingen gaat opvoeren.

Inflatieverwachtingen

5. Negatieve verrassingen

Citigroup publiceert maandelijks de surprise-index, die aangeeft in hoeverre macrocijfers aan de verwachtingen voldoen. Een positief cijfer houdt in dat de cijfers positief verrassen. Negatief territorium betekent negatieve verrassingen. De index zakt weg, onder meer door zorgen over de Amerikaanse economie.

Citigroupaandelen

6. Infrastructurele investeringen raken achterop

Trump begon aan zijn presidentschap vol ambitieuze plannen, die intussen op de nodige weerstand stuiten. Maar zijn doel om de infrastructurele investeringen op te schroeven, wordt in elk geval gesteund door de cijfers. In de meeste ontwikkelde economieën noteren deze investeringen onder het niveau dat nodig is om toekomstige groei bij te benen. En het tekort in de VS is het hoogste in de grafiek.

Infrastructuurbeleggingen

7. Trumpflation op z’n retour

De zogenaamde ‘reflation rally’ in tienjarig Amerikaans staatspapier na de verkiezing van Trump is op zijn retour. Beleggers zien hun optimisme over het beleid van Trump vervliegen en zo verdampt ook de stijging van de obligatierente.

Trumpaandelen

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.