Skagen raadt kleinere geconcentreerde portefeuilles aan

Een belegger die belegt met overtuiging, doet er goed aan om een geconcentreerde portefeuille aan te houden. Zeker in deze onzekere tijd, waarbij een einde lijkt te komen aan de schijnbaar onbeperkte financiering door de centrale banken, is het goed om je sterk te richten op beleggingen waarin je gelooft. Dat stelt Alexandra Morris van Skagen.

Alexandramorris
Alexandra Morris

Wetenschappelijk onderzoek van Cohen, Polk en Sill uit 2010 (Best Ideas) heeft al eerder aangetoond dat geconcentreerde portefeuilles meer kans hebben op outperformance dan zeer brede portefeuilles. Zo blijkt een portefeuille meer in lijn met de markt te presteren (en minder te outperformen) als gevolg van overdiversificatie (lees: meer posities in portefeuille) dan het gebrek aan kwaliteit op het terrein van aandelenselectie. Uit het onderzoek bleek dat de posities waarvan de fondsbeheerder het sterkste overtuigd was, het niet alleen prima rendementen opleverden, door de tijd, maar dat ze ook de markt en de andere aandelen in portefeuille overtroffen, met een verschil tot wel 2,6% per kwartaal.

Ook een eerder onderzoek uit 2006 (Fund Managers Who Take Big Bets: Skilled or Overconfident; Baks, Buse and Green) ondersteunt het idee dat geconcentreerde portefeuilles de neiging hebben om het beter te doen van de breed gediversifieerde fondsen, waarbij tot wel 4% beter rendement is toe te schrijven aan de prestaties van de grootste posities.

Skagen heeft over de afgelopen drie jaar de omvang in aantal posities van de eigen portefeuilles (Kon-Tiki en Global) verkleind van meer dan 100 posities tot 52 en 44 respectievelijk en de belegger is van plan dit zo te houden. Het is hierdoor mogelijk om met meer ‘vuurkracht’ in te zetten op de beleggingen waar de beheerder het meest in gelooft, waardoor de kans op outperformance toeneemt als de zaken zich zo ontwikkelen als verwacht.

Een bijkomend voordeel, zo schrijft Morris, is dat de hoge kwaliteitsdrempel die beheerders van geconcentreerde fondsen hanteren, ook meewerkt. Er zijn minder plekken beschikbaar in de portefeuille en de kandidaat-aandelen moeten ‘strijden’ voor die schaarse plekjes. Bovendien moeten ze het blijvend goed doen om in de portefeuille een vaste plaats te veroveren.

Op korte termijn kunnen geconcentreerde portefeuilles natuurlijk volatiliteit laten zien, maar Skagen als lange-termijnbelegger gaat er vanuit dat het zorgvuldig uitkiezen van de juistgewaardeerde aandelen zal leiden tot bescherming tegen de negatieve business cycles en eerder een bescherming vormen. Het is makkelijker om een kleinere portefeuille in de gaten te houden. Een kleiner aantal minder liquide posities in de ‘staart’ van de portefeuille verhoogt de totale liquiditeit van een portefeuille.

Over hoeveel aandelen een beleggingsfonds idealiter in portefeuille zou moeten hebben om het het risicogewogen rendement te maximaliseren, verschillen de meningen. Net als bij de gevreesde hogere beweeglijkheid geldt ook hier dat dit beheerst kan blijven als er een gedegen beleggingsfilosofie aan ten grondslag ligt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.