Defensie en infrastructuuruitgaven stuwen groei Industrials

In het tweede kwartaal van 2024 ziet State Street SPDR ETF’s een nieuwe impuls voor de sector Industrials in Europa en de VS, gedreven door uitgaven aan defensie en infrastructuur. Dit kwartaal kan de sector daarnaast profiteren van verhoogde bedrijfsinvesteringen. Door de geopolitieke onrust nemen de uitgaven aan defensie wereldwijd snel toe. Landen leveren wapens en munitie aan Oekraïne en daarnaast ligt er meer nadruk op het bestedingsdoel van 2% van het BBP voor Navo-leden, waar nog niet iedereen aan voldoet.

Rebecca Chesworth, Sectorstrateeg bij State Street SPDR ETF, licht toe: "Aanbieders in de lucht- en ruimtevaart en defensie vertegenwoordigen in Europa ongeveer 21% van de sector Industrials. Wereldwijd blonken Defensie-aandelen uit in het eerste kwartaal, aangevoerd door Rheinmetall, vooral bekend om zijn tankproductie. Gevolgd door het Japanse Mitsubishi Heavy Industry en het Amerikaanse General Electric.

De vraag binnen de sector Industrials wordt nog verder aangejaagd door investeringen in infrastructuur. Overheidsuitgaven spelen hierin een cruciale rol. Drie wetten die onder de Biden-administratie zijn aangenomen — de Infrastructure Investment and Jobs Act, de CHIPS Act en de Inflation Reduction Act — vertegenwoordigen een totale investering van $3-4 biljoen. Dit stimuleert de vraag naar bouwmaterialen, machines en transportmiddelen voor nieuwe projecten. De verwachting is dat vooral de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven hiervan profiteren, met vooraanstaande spelers zoals Caterpillar.

In Europa zorgt de energietransitie en de ambitieuze Green Deal voor een vergelijkbare groei op lange termijn. Subsidies en belastingvoordelen van de Europese Commissie zouden de vraag moeten stimuleren naar leveranciers voor het moderniseren van bestaande infrastructuur, de productie van hernieuwbare energie zoals windturbines en zonnepanelen, en groene infrastructuur zoals laadpunten voor elektrische voertuigen. Bedrijven zoals Siemens en Schneider Electric zijn goed gepositioneerd om van dit beleid te profiteren.

"De sector Industrials speelt ook een sleutelrol in de adoptie van AI-technologieën zoals robotica en het Internet of Things. Deze technologieën worden al volop gebruikt voor de optimalisatie van productieprocessen en logistiek. Met het oog op arbeidstekorten en het streven naar hogere arbeidsproductivitiet zullen ondernemingen uit alle sectoren inzetten op automatisering en het verbeteren van hun toeleveringsketens,” concludeert Chesworth.