Na stevige koersdalingen zijn Aziatische bedrijfsobligaties, die in China voorop, zeer interessant geworden voor beleggers. Dat stelt Chris Iggo, CIO vastrentende waarden van vermogensbeheerder AXA IM.
Zijn team richtte zich in 2017 vooral op vermogensbehoud. Maar nu is het tijd dat obligatiebeleggers weer wat meer risico gaan nemen, stelt Iggo, ‘ook al is de timing misschien nog niet perfect’. Ze moeten hun blik vooral oostwaarts richten. In Azië zijn al kortlopende obligaties verkrijgbaar met een rendement van meer dan 5%. In het high yield-segment is meer dan 8% mogelijk – In China zelfs 10% en hoger.
Het rendement in China is daarmee even hoog als tijdens de bear-markt van 2015/2016. Iggo: ‘Je moet terug naar de financiële crisis om een periode te vinden waarin de rendementen hoger lagen.’ Beleggen in China is onzeker gezien de handelsspanningen met de VS en de afbouw van de hoge schuldenlast, maar bovenstaande rendementen zijn volgens de CIO ‘zeer aantrekkelijk’ voor een beleggingscategorie met een gemiddelde looptijd van slechts 2,6 jaar. ‘Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze markt, die vrijwel geen wanbetalingen kent, ineens ‘default rates’ laat zien die deze hoge rendementen in één keer wegvaagt.’
In de VS en de eurozone liggen de koersen nog niet op de niveaus ten tijde van de laatste grote koopkans: 2016. Het meest veilige segment bedrijfsobligaties in de VS (investment grade) heeft een risicopremie die op 60% van die in 2016 ligt; in de eurozone is dat 70%. High yield is duurder, de risicopremie op deze riskante obligaties ligt op 40% (VS) tot 60% (eurozone) van het niveau in 2016. ‘Misschien terecht, omdat de wereldwijde economie nu sterker is.’
Bepaalde obligaties hebben een escalatie van de handelsoorlog ingeprijsd, aldus Iggo. Als het allemaal meevalt dan kunnen beleggers die wat meer risico nemen ‘redelijk spectaculair’ beloond worden.