Beleggingsfondsen publieke sector vs. private sector

 • Tarini, MBA (Finance), College of Agribusiness Management, Govind Ballabh Pant University of Agriculture &Technology, Pantnagar.
 • Jayant Gautam, PhD Scholar, College of Agribusiness Management, Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology, Pantnagar.

  Iedere investeerder is op zoek naar een maximaal rendement uit zijn investering met een minimaal risico. Beleggingsfondsen zijn een geschikte optie voor investeerders die weinig kennis over de financiële markt bezitten om een redelijk rendement te behalen en tegelijkertijd het risico te minimaliseren dat met hun investeringen gepaard gaat. Het onderzoek, An Analysis of Performance of Mutual Funds: Public Sector vs Private Sector is uitgevoerd met als doel om de prestaties van Indiase beleggingsfondsen te evalueren op rendement en tegelijkertijd die prestaties te evalueren met behulp van voor risico gecorrigeerde prestatiematen zoals Treynor’s Index , Sharpe’s Index en Jensen’s Index .

  Gegevens proefmonsters

 • Onderzochte periode: 1 april 2011 tot 31 maart 2012

 • Referentie-index: BSE 200
 • Frequentie van het proefmonster: Maandelijkse slotkoers, netto assetwaarde
 • Proefmonster: 2 private beleggingsfondsen en 2 publieke beleggingsfondsen

  1. ICICI Balanced Fund Schemes (Private beleggingsfonds) [PVT1] 2. HDFC Balanced Fund Schemes (Private beleggingsfonds) [PVT2] 3. LIC Balanced Fund Schemes (Publieke beleggingsfonds) [PUB1] 4. SBI Balanced Fund Schemes (Publieke beleggingsfonds) [PUB2] Prestatiematen: Gemiddeld rendement, bèta, standaardafwijking en voor risico gecorrigeerde maten.

  Indexen om voor risico gecorrigeerde prestaties te meten: De volgende drie indexen zijn gebruikt: 1. Treynor’s index 2. Sharpe’s index 3. Jensen’s index.

  Private bedrijven met hogere rendementen en lagere bèta

  Alle vier fondsen die geselecteerd zijn als proefmonsters voor deze analyse hadden gemiddelde marktrendementen die hoger waren dan het gemiddelde rendement van de BSE 200 Index in één jaar. Bij verdere analyse van de beleggingsfondsen hebben we echter bevonden dat in termen van gemiddeld rendement in het geselecteerde jaar PVT1 het hoogste rendement heeft opgeleverd, gevolgd door PVT 2, PUB2 en PUB1 als vierde in de lijst. Private beleggingsfondsen hebben publieke fondsen overtroffen in termen van gemiddeld rendement.

  Fundresearch

  Als we verder gaan en volatiliteit als criterium behouden om een voorkeur vast te stellen voor de geselecteerde fondsen, blijkt dat PVT1 en PVT2 de laagste bèta en standaardafwijking hebben in het geselecteerde proefmonster. Het kan dus gezegd worden dat private bedrijven de beste optie zijn voor iedere investeerder die van plan is om in beleggingsfondsen te investeren met hogere gemiddelde rendementen en een relatief lage volatiliteit. De volgende tabellen tonen de standaardafwijking en bèta van de vier fondsen:

  Publieke sector aan de leiding met voor risico gecorrigeerde prestaties

  Evaluatie van portefeuilleprestaties zonder rekening te houden met risicoblootstelling zou een vertekend beeld opleveren. Om die reden zijn deze prestaties verder geëvalueerd met betrekking tot bèta en standaardafwijking van deze fondsen, met andere woorden wat de prestatie (het rendement) van de fondsen is, waarbij rekening wordt gehouden met het risico (bèta) dat de investeerder voor dat rendement moet nemen.

  Nu we hebben vastgesteld welke fondsen meer rendement hebben opgeleverd en welke fondsen riskanter en minder riskant zijn, meten we de prestaties op een voor risico gecorrigeerde basis. De drie indexen die voor dit doel geselecteerd zijn analyseren de bèta en standaardafwijking van deze fondsen en meten op basis daarvan het rendement dat deze fondsen hun investeerders hebben opgeleverd.

  De onderstaande resultaten laten zien dat als we de prestaties van deze fondsen beschouwen op basis van het risico (bèta) dat ze dragen als maatstaf, we in het algemeen kunnen concluderen dat publieke fondsen het goed doen op dit gebied in vergelijking met de private fondsen, met PUB1 bovenaan de lijst wanneer de resultaten geëvalueerd zijn op basis van de drie prestatiematen. De onderstaande tabellen tonen een rangschikking van deze fondsen wanneer ze geëvalueerd worden op basis van voor risico gecorrigeerde prestaties:

  Fondsentabel

  Beide typen fondsen hebben onderscheidende kenmerken om investeerders aan te trekken

  Om samen te vatten kunnen we stellen dat private beleggingsfondsen het beter doen wanneer we ze analyseren op hun gemiddelde rendement en bèta, en relatief minder riskant zijn. Aan de andere kant is het echter interessant om op te merken dat publieke beleggingsfondsen de leiding nemen wanneer we ze analyseren op basis van voor risico gecorrigeerde prestaties.