Robeco Consumententrends 2020: maaltijdbezorging, humanisering van huisdieren en streamingdiensten

Maaltijdbezorging, de humanisering van huisdieren en de streamingmarkt worden de voornaamste trends van 2020 die wereldwijd het uitgavenpatroon van consumenten vormgeven. Dat verwachten trendbeleggers Jack Neele en Richard Speetjens, beiden verbonden aan vermogensbeheerder Robeco. Beleggers zouden zich daarom moeten richten op groeiaandelen.

Neele en Speetjens verwachten van bedrijven die actief zijn in maaltijdbezorging, producten voor huisdieren en muziek- en videostreaming een gezonde winst- en omzetgroei en een aantrekkelijk rendement op de lange termijn voor beleggers. De Robeco-specialisten achten de bovengemiddelde waardering van enkele van deze bedrijven gerechtvaardigd, gezien de kwaliteit van het bedrijfsmodel, de hoge winstgroei en de duurzaamheid van hun franchises.

Online eten bestellen

Meer specifiek is de online markt voor maaltijdbezorging bijvoorbeeld nog relatief jong en laat nu een snelle consolidatie zien na een periode van omvangrijke investeringen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is de lage winstgevendheid van veel spelers. De penetratiegraad is namelijk nog relatief laag en het traditionele telefonisch bestellen blijft de grootste concurrent.

Maar in gebieden waar de concentratie hoog is en de penetratie toeneemt, zien bedrijven hun winst in rap tempo stijgen. Dat leidt weer tot een hogere concentratie, waardoor een klein aantal dominante spelers komt bovendrijven. Die zijn in staat om winst te maken, terwijl hun concurrenten blijven worstelen.

Humanisering van huisdieren

Wereldwijd neemt het aantal huishoudens met een huisdier toe en mensen geven ook steeds meer geld uit aan hun huisdieren. In de Verenigde Staten (VS) heeft inmiddels ruim 55% van de huishoudens een huisdier. De verkoopcijfers van de huisdierenbranche zijn door de jaren heen dan ook gestaag gestegen, zelfs tijdens de crisis van 2008-2009. Een manier om te profiteren van deze trend is door te beleggen in leveranciers van diervoeding (ook online) of in bedrijven die vaccinaties en medicijnen voor huisdieren leveren.

Streamingdiensten

Recent is een aantal streaminginitiatieven gelanceerd die het speelveld compleet kunnen veranderen. Netflix heeft de markt lange tijd gedomineerd, maar nu bieden Apple en Disney een eigen dienst aan. Ook de muziekindustrie profiteert van de ontwikkelingen op het gebied: Na twee decennia van daling is er de laatste jaren eindelijk weer sprake van groei.

Robeco concludeert dat met het oog op een mogelijk vertragende economische groei en de huidige lage rente over de hele wereld, beleggers zich moeten richten op hoogwaardige groeiaandelen. Zulke bedrijven, met waardevolle immateriële activa, een lage kapitaalintensiteit, hoge marges en een superieur rendement op kapitaal, genereren historisch gezien een bovengemiddeld rendement. Bovendien bieden ze neerwaartse bescherming in een volatiele marktomgeving.