Zakelijke dienstverleners pessimistisch over toekomst: een op drie verwacht dit jaar minder winst

Unit4

Antwerpen, 8 juni 2023 – Zakelijke dienstverleners kijken momenteel niet erg rooskleurig naar de toekomst. Maar liefst 34 procent van de zakelijke dienstverleners in de Benelux verwacht namelijk dat hun winst dit jaar lager uit zal vallen. Daarnaast rekent ook 22 procent op een vermindering van de cashflow. Dit blijkt uit het Pierre Audion Consultants (PAC) onderzoek uitgevoerd op verzoek Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, onder beslissers in de zakelijke dienstverlening in Europa en de Verenigde Staten. Ook verwacht een kwart (26%) dat zij in 2023 minder klanten zullen hebben.

Wanneer we de Benelux resultaten vergelijken met de antwoorden uit andere Europese landen en de Verenigde Staten, blijkt professionals in de Benelux behoorlijk pessimistisch te zijn. Zo verwacht slechts’ 22 procent van de zakelijke dienstverleners wereldwijd dat zij hun winst dit jaar zien dalen. Een verminderde cashflow wordt door vijftien procent van de organisaties voorspeld.

Studie

Minder medewerkers

Om op de slechtere economische tijden in te spelen, kiezen veel organisaties ervoor om medewerkers te laten gaan. Een op de drie zakelijke dienstverleners (32%) verwacht aan het eind van het jaar minder medewerkers te hebben. Gelukkig wordt er ook nagedacht over andere manieren om het tij te keren. Zo profileren zakelijke dienstverleners zich steeds vaker als een partner die ook maatschappelijk betrokken is. Een quick win op dit gebied wordt volgens 63 procent gevonden in het gebruik van duurzame energiebronnen. Toch zorgt de onzekere economie er ook voor dat maar liefst 37 procent van de zakelijke dienstverleners hun ESG-strategie het laatste jaar minder aandacht heeft gegeven.

Bedrijven grijpen dit moment tevens aan om te innoveren. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, want 39 procent geeft aan hierin geremd te worden door legacy systemen. Maar hier hopen ze de komende jaren verandering in te kunnen brengen. Bijna twee op de vijf (37%) organisaties is namelijk van plan om hun finance & accounting tools de komende drie jaar naar een shared services model over te zetten.

Stefan Klein, Sales Manager Benelux bij Unit4

: “Door de onzekere economische tijd hebben minder bedrijven vertrouwen in de nabije toekomst en ook zakelijke dienstverleners zijn daar geen uitzondering in. Toch verwacht ik dat bedrijven kijken naar wat zij kunnen doen om het sentiment om te draaien. Dit is een perfect moment om je bedrijfsprocessen en -tools eens goed onder de loep te nemen en de focus te verleggen naar innovatie. Neem nu eindelijk eens afscheid van de legacy systemen die niet meer volledig passend zijn en kijk naar software die vóór je werkt. Zo zorg je ervoor dat je de huidige problematiek de baas kunt blijven en klaar bent voor een toekomst waarin de economie weer zal stabiliseren.”

-----------------------------

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder senior business en technologie managers bij 400 grote en middelgrote organisaties voor professionele dienstverlening in Europa (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, DACH, Benelux, Scandinavië) en de VS. Alle deelnemende organisaties hebben tussen 500 en 5.000 werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2023.

Over Unit4

De ultramoderne oplossingen voor de Enterprise Resource Planning (ERP) van Unit4 zijn essentieel voor veel organisaties in het middensegment wereldwijd, en brengen de mogelijkheden van Financials, Procurement, Project Management, HR, en FP&A samen om real-time informatie te delen, en diepere inzichten te leveren om organisaties te helpen doeltreffender te opereren. Door onze deskundigheid in het middensegment te combineren met een constante focus op mensen, hebben we flexibele oplossingen ontwikkeld die inspelen op de unieke en veranderende behoeften van klanten. Unit4 bedient wereldwijd meer dan 5.100 klanten in een aantal sectoren, waaronder professionele dienstverlening, de non-profit en publieke sector, met klanten als Southampton City Council, Metro Vancouver, Buro Happold, Devoteam, Save the Children International, Global Green Growth Institute en Oxfam Amerika. Ga voor meer informatie naar www.unit4.com. Ga voor meer informatie naar https://www.unit4.com/, volg ons op Twitter @Unit4global, Facebook: Unit4 Business Software, Instagram: @unit4global of ga naar ons YouTube-kanaal: Unit4 en LinkedIn-pagina