Crypto Mythes - Ontkracht! Deel 6: Als een beurs wordt gehackt, verliest u al uw crypto.

Binance logo

Deze content werd aangeboden door ’s werelds grootste cryptobeurs Binance. De inhoud van dit artikel vertegenwoordigt niet noodzakelijk de mening van de redactie.

Cryptomythes - Ontkracht!

Belangrijkste conclusies:<:p>

  • In de loop der jaren zijn er af en toe cryptobeurzen gehackt, waarbij geld van gebruikers werd gestolen. Of gebruikers in de nasleep van dergelijke gebeurtenissen hun tegoeden terugkrijgen, hangt af van het precieze geval en de omstandigheden.
  • In het onwaarschijnlijke geval van een significante hack, kunnen verantwoordelijke exchanges gebruikersfondsen beschermen met maatregelen zoals het gebruik van koude opslag en het opzetten van robuuste beveiligingssystemen. Sommige gaan nog verder en beschermen de activa van hun klanten via verzekeringsfondsen of andere mechanismen die in uitzonderlijke omstandigheden worden ingezet.
  • Het SAFU-fonds van Binance bevat 1 miljard dollar aan crypto-activa die opzij zijn gezet om gebruikers te compenseren in het geval van extreme gebeurtenissen zoals een inbreuk op de beveiliging.

Omdat blockchain nog steeds een relatief nieuwe technologie is, bestaan er veel onwaarheden en misvattingen rond crypto. Vandaag bekijken we wat er gebeurt als een cryptobeurs wordt gehackt en waarom het niet altijd betekent dat je fondsen voorgoed verloren zijn.

Mythe7

Velen geloven dat als een cryptobeurs, die iemands tegoeden bewaart, eenmaal is gehackt, er geen manier is om het geld terug te krijgen. Met miljoenen mensen die regelmatig gecentraliseerde exchanges gebruiken, is de mythe van vandaag een van de grootste die we tot nu toe hebben besproken. Als je deze misvatting ooit voor waar hebt aangenomen - het is tijd voor een ontmaskering.

In onze Crypto Mythes - Ontkracht! serie bespreken we de meest voorkomende valse overtuigingen en laten we zien wat ze werkelijk zijn. Het is een belangrijk onderdeel van onze inspanningen om cryptokennis te bevorderen en het stigma van een van de grootste innovaties uit de recente geschiedenis af te schudden. Tijd om enkele cryptomythes te ontkrachten!

Mythe: Als een exchange wordt gehackt, verlies je al je crypto.

Wat gebeurt er als een cryptobeurs wordt gehackt?

Cryptobeurzen zijn online platforms waarmee gebruikers digitale activa kunnen verhandelen. Hoewel dergelijke beurzen, gecentraliseerd en gedecentraliseerd, gemakkelijke toegang bieden tot de wereld van digitale financiën, kunnen ze kwetsbaar zijn voor hacking. Vandaag zijn succesvolle aanvallen op grote beurzen uiterst zeldzaam. Als er toch een aanval plaatsvindt, kunnen de gevolgen voor gebruikers variëren van een klein ongemak tot een catastrofaal verlies van geld.

In ernstige gevallen kunnen criminelen toegang krijgen tot de wallets van gebruikers en grote hoeveelheden cryptocurrency overhevelen. Door de aard van blockchain zijn deze acties onomkeerbaar.

Bovendien kan de hacker toegang krijgen tot gevoelige gebruikersinformatie zoals e-mailadressen, wachtwoorden en identificatiedocumenten. Deze kunnen worden gebruikt voor verdere aanvallen, zoals phishing of identiteitsdiefstal.

De mogelijkheid van dergelijke hacks is echter niet uniek voor cryptoplatforms: banken en andere traditionele financiële instellingen zijn net zo goed het doelwit van criminelen die hun interne systemen willen compromitteren om geld te stelen.

Verantwoordelijke cryptobeurzen hebben verschillende lagen van beveiligingsmaatregelen en hebben beleid opgezet om ervoor te zorgen dat hacks niet gebeuren. Maar zelfs in het hoogst onwaarschijnlijke geval dat snode actoren erin slagen digitale fondsen van een beurs te stelen, is het nog lang niet gedaan.

Hoewel inbreuken op de beveiliging op centraal niveau plaatsvinden, is de kans groter dat aanvallers ongeoorloofde toegang verkrijgen door middel van fraude: individuele gebruikers worden benaderd met zeer geavanceerde social engineering-tactieken om hen ertoe te bewegen hun inloggegevens bekend te maken en twee-factor-authenticatiemethoden te omzeilen.

De gestolen fondsen volgen

Wat er gebeurt in het geval van een succesvolle hack hangt grotendeels af van de acties van wetshandhavers. Hoe groter de omvang van een hack, hoe groter de kans dat onderzoekers aanzienlijke middelen investeren in het opsporen van de daders.

Dankzij de transparantie van de gegevens op openbare blockchains kan het gestolen geld vrij gemakkelijk worden getraceerd, waardoor het voor de hacker moeilijk wordt om er met de buit vandoor te gaan. Als de autoriteiten een manier vinden om de wallets waarlangs het geld stroomt te koppelen aan de identiteit van de hackers of hun handlangers, zitten de criminelen in de problemen. Als ze eenmaal gearresteerd zijn, kan de politie waarschijnlijk ten minste een deel van het gestolen geld in beslag nemen en gebruiken om de slachtoffers te compenseren.

Zo werd in 2016 de Bitfinex exchange gehackt, waardoor destijds voor ongeveer 72 miljoen dollar aan Bitcoin verloren ging. Amerikaanse overheidsinstanties waren in staat om het grootste deel van de fondsen te recupereren en terug te geven aan de gebruikers.

De slachtoffers van een hack in 2014 van de exchange Mt. Gox hadden minder geluk. Ongeveer 460 miljoen dollar aan Bitcoin ging verloren, en de beurs was niet in staat een groot deel van het geld terug te krijgen, waardoor gebruikers met aanzienlijke verliezen bleven zitten. De terugbetalingen begonnen in 2023 met een deel van de gerecupereerde fondsen, maar er ontbreekt nog veel.

Zoals u ziet, kunnen zelfs de activa die bij grote overvallen verloren zijn gegaan, uiteindelijk worden teruggevorderd. Het is echter een moeizaam, langdurig proces, en niemand kan het gewenste resultaat garanderen. Gelukkig zijn er ook dingen die de beurzen zelf kunnen doen om gebruikers te beschermen in het geval van een veiligheidsinbreuk.

Wat kunnen exchanges doen?

Cryptobeurzen worden voortdurend geconfronteerd met bedreigingen van hackers en andere kwaadwillenden die proberen geld van gebruikers te stelen. Exchange-platforms implementeren verschillende veiligheidsmaatregelen om de fondsen die klanten hen toevertrouwen te beschermen. Een goede praktijk is het gebruik van cold storage, het offline houden van gebruikersfondsen in hardware wallets. Een zorgvuldige afweging van de risico's en voordelen is nodig om de liquiditeit op het juiste niveau te houden, zodat de beursactiviteiten soepel kunnen worden voortgezet, terwijl potentiële, zelfs onwaarschijnlijke risico's voor gebruikersfondsen tot een minimum worden beperkt.

Multi-factor authenticatie en wachtwoordbeleid behoren tot de gebruikelijke beveiligingsmaatregelen om ongeoorloofde toegang tot gebruikersrekeningen te voorkomen. Veel beurzen hebben ook een bovengrens voor opnamebedragen, waarbij extra controles nodig zijn om de limiet te overschrijden. Gebruikersvoorlichting is ook essentieel om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van oplichters.

Bovendien hebben sommige exchanges proactief verzekeringsfondsen opgericht om hun gebruikers extra bescherming te bieden. Een prominent voorbeeld is Binance's Secure Asset Fund for Users (SAFU), gefinancierd door een deel van de handelskosten, dat verliezen van gebruikers als gevolg van extreme situaties zoals hacks dekt. Sommige andere beurzen hebben ook soortgelijke fondsen of verzekeringspolissen opgericht om hun klanten een extra beschermingslaag te bieden.

Een goed voorbeeld: Het SAFU-fonds

In het geval van een beveiligingsinbreuk of hack zal Binance bijvoorbeeld de fondsen in het SAFU-fonds gebruiken om getroffen gebruikers te vergoeden. De compensatie die elke gebruiker ontvangt, hangt af van de omvang van de inbreuk en de hoeveelheid verloren geld.

Na de oprichting van het fonds in 2018 begon Binance 10% van alle handelskosten eraan toe te wijzen, met als doel $ 1 miljard (USD) aan activa beschikbaar te hebben voor gebruik in noodsituaties. In de toekomst zal Binance de omvang van SAFU blijven controleren om ervoor te zorgen dat het voldoende blijft om de belangen van gebruikers te beschermen.

Ons SAFU-fonds is ook transparant en voor iedereen controleerbaar. U kunt de status van de activa controleren door de onderstaande wallet-adressen te controleren.

  • BTC: 1BAuq7Vho2CEkVkUxbfU26LhwQjbCmWQkD
  • BNB en USDT (BEP20): 0x4B16c5dE96EB2117bBE5fd171E4d203624B014aa
  • TUSD (ERC20): 0x4B16c5dE96EB2117bBE5fd171E4d203624B014aa

Het SAFU-fonds is een uitgebreid zelfverzekeringsinitiatief en getuigt van Binance's inzet voor de veiligheid en het welzijn van zijn gebruikers. Het vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het opbouwen van vertrouwen in de cryptocurrency markt.

Conclusies

Cryptobeurzen hanteren verschillende beleids- en veiligheidsmaatregelen om de fondsen en gegevens van gebruikers te beschermen tegen mogelijke hacks. Beursverzekeringsfondsen zijn een uitstekend middel om gebruikers extra gemoedsrust te bieden. Immers, zelfs de meest geavanceerde beveiligingssystemen zijn niet onfeilbaar, en er blijft altijd een mogelijkheid van een hack.

Wij hebben eerder alle gecentraliseerde beurzen opgeroepen om soortgelijke maatregelen in te voeren. Zelfverzekering komt het hele ecosysteem ten goede en toont onze collectieve inzet om de lat hoger te leggen voor het handhaven van vertrouwen, integriteit en transparantie in de crypto-industrie.

Feit: Verantwoordelijke exchanges verbeteren voortdurend hun beveiligingssystemen en bouwen veiligheidsnetten in voor hun gebruikers, zodat klantenfondsen bij mogelijke hacks goed beschermd zijn.