Top 5 Aandelen Opkomende Landen: Sterke reeks koersprestaties zet door

Bijdrage geschreven door Ronald van Genderen van Morningstar.nl

Opkomende landen hebben hun sterke reeks van koersprestaties van de afgelopen twee jaar in het eerste kwartaal van dit jaar voortgezet. Waar aandelen uit de ontwikkelde landen onder andere onder druk stonden van de door de VS geïnitieerde handelsoorlog, lijkt dit de aandelenmarkt van het belangrijkste doelwit, China, vooralsnog per saldo niet hard te raken.

Aandelen uit opkomende landen leverden over het eerste kwartaal van 2018 0,98% (in euro’s) in. Hoewel het rendement daarmee negatief uitpakte, zetten opkomende landen daarmee nog wel hun relatief sterke reeks voort. Want nadat ook in 2016 en 2017 wereldwijde aandelen werden verslagen, is de prestatie over de eerste drie maanden van dit jaar beter dan die voor aandelen uit ontwikkelde landen.

Zo daalde de MSCI World van eind december 2017 tot en met eind maart 2018 met 3,61%. In de Verenigde Staten daalde de S&P 500 met 3,24%, maar met name Europa presteerde zwak met een rendement van -4,30%.

Handelsoorlog

De door president Donald Trump ontketende handelsoorlog is één van de belangrijkste drijvende krachten achter de matige prestaties voor aandelen uit ontwikkelde landen. Waar de door de VS ingestelde handelsbeperkingen met name gericht lijken op China, is het opvallend dat aandelen juist hier minder hard zijn gedaald (de MSCI China index daalde met slechts 0,59% in het eerste kwartaal) dan in de VS. Hoewel Chinese aandelen wel grotere uitslagen lieten zien, ontspringen ze vooralsnog de dans van de onrust die wordt veroorzaakt door de handelsoorlog.

China, met circa 30% een zwaargewicht in de MSCI Emerging Markets index, speelde daarmee een neutrale rol in de prestaties over het eerste kwartaal. Brazilië eiste daarentegen een glansrol op met een stijging van 9,71%. Hier waren het vooral bedrijven uit de financiële sector die over een breed front goed presteerden, maar het waren met name Itau Unibanco, Itausa Investimentos en Banco do Brasil die met stijgingen van meer dan 20% bijdroegen aan deze sterke prestatie.

Indiase banken negatief

Banken in India eisten juist een negatieve rol op. Axis Bank, ICICI Bank en State Bank of India presteerden zwak met dalingen van meer dan 10% door zorgen over sterk oplopende aantal slechte leningen op hun balans. Mede hierdoor was India één van de zwakste aandelenmarkten wereldwijd met een daling van 9,15% over de eerste driemaandsperiode van dit jaar.

De Top 5

In de top 5 van deze week de best presterende opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste kwartaal van 2018.

Opvallend aan de top 5 van deze week is dat deze met 4 uit 5 wordt gedomineerd door ETFs. Hoewel de vier indextrackers allen een verschillende index volgen, hebben ze over de eerste drie maanden met een positief rendement vrijewel alle actief beheerde fondsen weten te verslaan, op het Emerging Markets Equity Strategies Fund van BlackRock na.

Alternatieve index

Gemene deler voor de vier ETFs is dat ze niet de meest gebruikte index voor opkomende landen, de MSCI Emerging Markets index, volgen maar een alternatieve index. Deze indices worden bovendien samengesteld op fundamentele factoren. Zo volgen SPDR S&P Emerging Markets Dividend UCITS ETF en WisdomTree Emerging Markets Equity Income ETF beide een index waarin de samenstelling draait om het dividend dat de ondernemingen uitkeren.

Daarnaast is dividend één van de factoren die worden meegewogen bij het samenstellen van de FTSE RAFI Emerging die de ETF van PowerShares volgt. De ETF van First Trust volgt een index die dividend niet in ogenschouw neemt, maar naast groeifactoren ook kijkt naar waardefactoren.

Verschillen in landenallocatie

Ondanks deze overeenkomst, kennen de vier ETFs een duidelijk verschillende portefeuille. In termen van landenallocatie bijvoorbeeld valt de overweging van Brazilië op voor de PowerShares FTSE RAFI Emerging Markets ETF . De twee dividend ETFs, SPDR S&P Emerging Markets Dividend UCITS ETF en WisdomTree Emerging Markets Equity Income ETF , hebben beide een sterke overweging in Taiwan en Zuid-Afrika. De ETFs hebben wel weer gemeen dat ze niet of nauwelijks beleggen in Zuid-Korea.

Top 5 Aandelen Opkomende Landen

Fondsendata2018

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.