Deze factoren zorgen voor rendement bij Europese small caps

Bijdrage geschreven door Robert van den Oever Morningstar.nl

Europese mid- en small cap aandelen doen het beter dan de markt als geheel. Afgelopen jaar boekten ze een duidelijk hoger rendement. Morningstar analyseert aan de hand van het Morningstar Risk Model welke factoren de drijfveren zijn achter die prestatie.

Europese mid- en small caps hebben het de afgelopen tijd goed gedaan. Over vorig jaar verslaan Europese mid caps de markt als geheel en de small caps doen het weer beter dan de mid caps. De cijfers zijn indrukwekkend: de Morningstar Categorie Europe Small-Cap Equity boekte 22,4% rendement en de Europe Mid-Cap Equity haalde 17,8%, terwijl het gemiddelde fonds in de Europe Large-Cap Blend categorie niet verder kwam dan 10,2%.

Overigens geldt dat niet voor alle mid- en small cap fondsen. Opvallend is dat de meeste actieve fondsen die een positieve Morningstar Analyst Rating hebben, ofwel de medalists, het juist lastig hadden in 2017.

Alle reden dus om te kijken hoe dat komt. Daartoe leggen de fondsanalisten van Morningstar de fondsprestaties naast het Morningstar Global Risk Model dat inzicht geeft in welke factoren hebben bijgedragen aan het rendement. Het Risk Model licht een fonds door aan de hand van 36 factoren, waaronder stijl, sector, regio en valuta.

Als we dit Risk Model loslaten op de Europese mid- en small cap fondscategorieën, dan blijkt dat de factoren momentum en hoge waardering verantwoordelijk zijn voor de sterke rally. Met andere woorden: dure aandelen zijn nog verder in waarde gestegen.

De mid- en small cap fondsen die inspeelden op deze factoren, boekten sterke prestaties. De fondsen die in het bovenste kwartiel eindigden in hun categorie hebben hoger momentum en hogere waardering. Dat is te zien in onderstaande grafiek die de scores op beide factoren inzichtelijk maakt:

Smallcapaandelen

Als we dan de 'medalists' afzetten tegen het bovenste kwartiel, dan blijkt dat zij minder momentum in hun portefeuilles hadden, en ook minder aandelen die sterk in waarde stegen. Bijvoorbeeld Fidelity European Values Smaller Companies had te lijden onder beide manco's.

Aan de andere kant vinden we Comgest Growth Europe Smaller Companies; dat fonds presteerde juist heel goed dankzij de hoge blootstelling aan hoog gewaardeerde aandelen.

Onderstaande grafiek laat zien hoe vijf Europese mid- en small cap fondsen presteren ten opzichte van hun categoriegenoten die als beste uit de bus kwamen:

Smallcapstocks

Uiteraard zijn er ook andere factoren, zoals aandelenselectie en landenallocatie die de matige prestaties van de medalistst verklaren, maar het Risk Model toont aan dat in 2017 de marktomstandigheden voor fikse tegenwind zorgden.

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.