Top-5 US Small Caps: Alger Small Cap Focus aan kop

Bijdrage geschreven door Jeffrey Schumacher, CFA van Morningstar.nl

Bij het beleggen in Amerikaanse aandelen gaat het vaak over de klassieke large-caps of over de disruptieve mega-bedrijven als Amazon , Alphabet en Facebook . Wie echter verder kijkt dan de geijkte namen ziet een universum met kleinere, innovatieve en snelgroeiende bedrijven die door veel beleggers over het hoofd worden gezien. Onterecht, want in de huidige marktomstandigheden kunnen juist Amerikaanse small-caps hun waarde tonen.

Hoewel we ons in de eindfase van de economische cyclus bevinden, zijn er zijn diverse factoren die Amerikaanse small-caps in de kaart spelen. Zo draait de Amerikaanse economie op volle toeren, daalt de werkloosheid en neemt het consumentenvertrouwen toe. Koren op de molen voor bedrijven die vooral georiënteerd zijn op de lokale Amerikaanse markt, en die bedrijven zijn vooral te vinden bij de lagere marktkapitalisaties in het Amerikaanse aandelenuniversum.

Beleid Trump pakt goed uit

Een andere factor is het beleid van president Donald Trump. Make America Great Again lijkt vooral voor de kleinere en middelgrote bedrijven in Amerika goed uit te pakken. De verlaging van de vennootschapsbelasting en de investeringsstimulansen die in de nieuwe wetgeving zijn opgenomen, zijn ontworpen om de Amerikaanse economie ten goede te komen en kunnen daarom onevenredig goed uitpakken voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Kasmiddelen

Dan zijn er nog de overtollige kasmiddelen die gerepatrieerd worden door de grote Amerikaanse bedrijven. Het management van deze ondernemingen heeft verschillende mogelijkheden om dat geld aan te wenden, maar het lijkt erop dat veel bedrijven ervoor kiezen om dit geld te gebruiken voor extra kapitaalsinvesteringen, waar de kleinere bedrijven in Amerika mogelijk van kunnen profiteren.

Een laatste factor die kleinere Amerikaanse bedrijven een voordeel bieden ten opzichte van de grotere namen, zijn de handelsperikelen die met name internationaal georiënteerde bedrijven kunnen raken, maar minder schadelijk zijn voor op het binnenland gerichte bedrijven.

De Top-5

De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Amerika Small-Cap Verenigde Staten, gebaseerd op de performance over 2018 tot en met eind april, wordt aangevoerd door small-caps die zich vooral richten op groeiaandelen.

Alger aan kop

Alger Small Cap Focus richt zich met een geconcentreerde portefeuille van 50 aandelen op bedrijven die een 'positive dynamic change' ondergaan. Deze bedrijven zijn onder te verdelen in enerzijds de meer traditionele groeibedrijven die een forse omzetgroei, een sterke vraagtoename en een toenemend marktaandeel realiseren, en anderzijds bedrijven die hun levenscyclus verlengen als gevolg van een nieuw management, innovatie, M&A of nieuwe wetgeving.

Bottom-up fundamentele research staat centraal in het beleggingsproces. Het fonds kent hoge sectorconcentraties, aangezien beheerder Amy Zhang fors inzet op technologieaandelen (45 procent) en gezondheidszorg (35 procent). Een keuze die in het huidige klimaat goed uitpakte, waar onder andere Abiomed, Paycom Software AG en Veeva Systems tot de uitblinkers behoorden over de eerste maanden van 2018.

JP Morgan op plek twee

JP Morgan US Small Cap Growth staat op de tweede plaats met een rendement van 5,04%. Dit fonds dat onder leiding staat van Eytan Shapiro, kent een bredere spreiding met iets meer dan 100 aandelen in de portefeuille. Technologie en gezondheidszorg zijn ook in deze portefeuille de belangrijkste sectoren, maar zijn met een weging van respectievelijk 29 procent en 22 procent beduidend minder dominant. Binnen technologie zet het team in op software en semiconductor bedrijven zoals Paycom Software AG , Nutanix en Monolithic Power systems.

Het fonds belegt een relatief groot deel in mid-caps (57 procent per eind maart), waarmee het fonds zich op de scheidslijn bevindt tussen small-caps en mid-caps. De belangrijkste bijdrage aan de performance over de eerste maanden van 2018 werd geleverd door Nektar Therapeutics, MuleSoft en Grubhub.

Heptagon Driehaus in microcaps

Heptagon Driehaus US Micro Cap Equity is een fonds van een andere aard. De gemiddelde marktkapitalisatie van dit fonds is 800 miljoen euro, ten opzichte van 2,6 miljard euro voor het categoriegemiddelde. Het fonds belegt dan ook 70 procent in small-caps en 23 procent in micro-caps. Portefeuillebeheerder Jeff James heeft binnen zijn fonds een voorkeur voor gezondheidszorg, technologie en cyclische consumentengoederen.

De performance in de eerste maanden van 2018 werd gedreven door cloud-gebaseerde bedrijfs- en internetsoftwarebedrijven, gevolgd door halfgeleiders en specialty hardware (geheugencomponenten, systemen en zonne-energie-apparatuur), evenals e-commerce. De outperformance binnen gezondheidszorg werd geleid door een groot aantal biotechnologische bedrijven. Binnen cyclische consumentengoederen werden de beste prestaties geleverd door onderwijsgerelateerde bedrijven.

Top-5 US Small Caps

Topamerikaanseaandelen

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.