Top-5 Financials: Robeco grootst belegd in asset managers

Bijdrage geschreven door Jeffrey Schumacher Morningstar.nl

Diverse fondshuizen bieden beleggingsfondsen aan die beleggers blootstelling bieden aan de financiële sector. Voor deze fondsen vormen traditionele verzekeraars en banken vaak de kern van de beleggingsportefeuille, maar er zijn meerdere industrietakken waar een financials-fonds zich op kan richten. Een van die niche-industrieën is de asset management industrie.

Deze industrietak kan onderverdeeld worden in wealth managers zoals CI Financial, private equity bedrijven zoals Apollo Group , Blackstone en KKR en meer traditionele asset managers. De laatste groep bevat zeer grote spelers zoals BlackRock , T. Rowe Price Price en Amundi, maar ook enkele kleinere niche-spelers met Legg Mason , GAM en Wisdom Tree.

Het is een industrietak die doorgaans een beperkte rol speelt binnen financials sectorfondsen. De gemiddelde allocatie naar de sub-sector asset management voor financials fondsen schommelde de afgelopen tien jaar rond de 4%, met een uitschieter tijdens de financiële crisis toen de allocatie ongeveer 11% bedroeg. De geringe weging kan mogelijk verklaard worden vanuit de beperkte marktkapitalisatie van veel bedrijven in deze niche. Slechts 6% van de bedrijven heeft een marktkapitalisatie van meer dan vijf miljard euro.

Robeco grootste blootstelling

De top-5 financials fondsen met de hoogste blootstelling aan asset managers op basis van de meest recente portefeuille in onze database Morningstar Direct wordt aangevoerd door Robeco New World Financials. Het fonds dat onder leiding staat van de zeer ervaren Patrick Lemmens, belegt ongeveer 15,61 procent van het fondsvermogen in asset managers, waarbij de allocatie naar deze industrietak in het eerste kwartaal van 2018 is verhoogd van 11,8% per eind 2017.

De positionering is onderdeel van de ageing finance trend in de portefeuille, die zich richt op subtrends als pensioenopbouw, levensverzekeringen, life-cycle financial planning en alternative asset management. Het fonds heeft al geruime tijd positie in private equity bedrijven, waarbij KKR met een weging van 1,8% een top-10 positie inneemt. KKR is ook een van de posities die vorig jaar sterk bijdroeg aan de performance, met een koersstijging van ruim 24% in euro’s.

Meer recent heeft het fonds meegedaan met de beursgang van DWS, de in maart afgesplitste vermogensbeheertak van Deutsche Bank, en heeft het zijn belang in Man Group aangezet. Lazard en Wisdom Tree verdwenen eerder dit jaar uit de portefeuille, maar waren posities van een beperkte omvang.

NN Financials op plek twee

NN Financials neemt de tweede positie in, maar de allocatie naar asset managers is met 7,45% duidelijk lager dan voor Robeco New World Financials. De portefeuille van het fonds is met 47 posities geconcentreerder dan die van Robeco New World Financials dat iets meer dan honderd posities heeft. De portefeuille van NN Financials herbergt vier posities die binnen de asset management industrie vallen, te weten Apollo Group , CI Financial Corp, Invesco en Partners Group Holding . De laatste is de enige positie in de sub-industrie die over de eerste vier maanden van 2018 een positief rendement in euro’s weet af te leveren met 6,4% rendement. Rode-lantaarndrager binnen dit segment is Invesco , dat ruim 20% in waarde verloor.

BGF World Financials op drie

De top-3 wordt gecompleteerd door BGF World Financials dat een weging toekent aan asset managers van bijna 7%. Ook dit fonds heeft blootstelling aan private equity via KKR, maar belegt ook in meer gediversifieerde bedrijven in de industrie zoals financial planner Ameriprise Financial , dat sinds medio 2014 in de portefeuille zit. De positie bracht het fonds een mooi rendement van 37,4% in euro’s, maar staat over de eerste vier maanden van 2018 ruim 17% in het rood.

Top 5 Financials: blootstelling aan asset managers

Topbeleggingsfondsen

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.