Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en beste fondshuizen

Bijdrage geschreven door Ronald Van den Oever Morningstar.nl

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating , ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het eerste kwartaal van 2018.

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating , ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Nikolaj Holdt Mikkelsen, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het eerste kwartaal van 2018, eindigend per 31 maart 2018.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating , ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating .

De grootste

Dit is de lijst van grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

Grotebeleggingsfondsen

De beste

Vervolgens rangschikken we de lijst naar de hoogste equal-weighted rating. In die rangschikking staat Robeco bovenaan met een score van 3,77. Overigens was Robeco ook in het voorafgaande kwartaal, het vierde kwartaal van 2017, het fondshuis met de hoogste rating. Bekijk hier de tabel:

Rendementenfondsen

De beste kleine

Behalve de grote fondshuizen maakt Morningstar ook een apart overzicht van de kleinere fondshuizen. Dat zijn fondsen met een beheerd vermogen tussen de 5 en 40 miljard euro. Ook moeten ze ten minste 10 aandelenklassen hebben.

De twee bovenste namen van deze lijst, Fundsmith en Lindsell Train, waren in het voorafgaande kwartaal eveneens de nummers één en twee. Dit is het overzicht van die kleine fondshuizen:

Beleggingsfondsenkosten

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.