Bijdrage geschreven door Ronald Van den Oever Morningstar.nl
Fidelity Emerging Markets is een goede keus binnen het opkomende-marktensegment en de overtuiging van Morningstar in het potentieel van dit fonds is toegenomen. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.
Het fonds Fidelity Emerging Markets is een goede keus en de overtuiging van Morningstar-fondsanalist Simon Dorricott in het potentieel van dit fonds is toegenomen. Daarom verhoogt hij de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Bronze naar Silver.
Fondsbeheerder Nick Price en zijn team zoeken naar sterke groeiaandelen vanuit een bottom-up proces met een nadruk op kwaliteit en toekomstbestendigheid. Afhankelijk van de aandelenselectie blijft het fonds in sommige jaren achter bij zijn concurrenten of zijn benchmark, maar op de lange termijn beloont de strategie van dit fonds zijn eindbeleggers goed.
Nick Price kreeg in juli 2009 de verantwoordelijkheid over de wereldwijde opkomende-markten aandelenproducten van het fondshuis toen hij de leiding kreeg over het Luxemburgse Fidelity Funds Emerging Markets. Price kwam in 1998 bij Fidelity als analist voor Europa. Hij werd in september 2004 assistent-beheerder van Fidelity European Values Growth en in november 2005 werd hij verantwoordelijk voor EMEA-mandaten.
Voordat hij bij Fidelity kwam, werkte Price kortstondig als accountant bij SBC Warburg in 1996 en als valutaproducten accountant bij Daiwa Bank Europe in 1995.
Price wordt ondersteund door drie portefeuillemanagers die hem voeden met hun beste aandelenideeën in de regio's die ze volgen. Amit Goel is verantwoordelijk voor opkomend Azië, Angel Ortiz voor Latijns-Amerika en Greg Konstantinidis voor EMEA aandelen.
In het verleden kende dit team van regionale portefeuillemanagers wel wat verloop, maar de laatste jaren is het stabiel gebleven en dat is positief. Zo'n 40 opkomende-markten analisten bieden verdere ondersteuning in aandelenresearch en kennis van sectoren. De regionale managers en Price zetelen in Londen, maar Goel niet.
Fidelity International is als aparte entiteit in 1980 onafhankelijk geworden van zijn Amerikaanse moeder Fidelity Investments. De eigenaren zijn het management en leden van de familie Johnson (de stichters van Fidelity Management & Research). In de eerste jaren na de splitsing waren er nog nauwe operationele banden tussen Fidelity Investments en Fidelity Management & Research, maar tegenwoordig is Fidelity Investments bijna geheel zelfstandig op alle gebieden van vermogensbeheer, behalve op de US High Yield strategie. Die zal op termijn door Fidelity Investments beheerd gaan worden, maar krijgt nu nog ondersteuning vanuit het voormalige moederbedrijf.
Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkeste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en ondersteunde analisten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. Fidelity heeft geïnvesteerd in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset, en er is nu een structuur en proces opgetuigd om goed te kunnen presteren. Het personele verloop is bewonderenswaardig laag en dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden.
Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan het lanceren van dubieuze producten, maar tegenwoordig hanteert het een veel gedisciplineerdere aanpak van productontwikkeling.
Het proces is grotendeels bottom-up met maar weinig formele beperkingen. Price doet zelf screeningen, maar verlaat zich voor ideeëen en fundamentele analyse ook op het beleggingsteam dat hem ondersteunt.
Price en zijn team zoeken naar bedrijven met superieure en houdbare winstgevendheid die hun groei kunnen financieren uit hun eigen kasstroom en tegelijk een aantrekkelijk dividendrendement bieden. De balansen van de betreffende bedrijven zijn gezond, terwijl de leiding de belangen van de aandeelhouders in het achterhoofd houdt. Voor ieder aandeel wordt een koersdoel afgegeven dat de verwachte winstgevendheid over een periode van drie jaar of over een volledige cyclus weergeeft. De multiple die daarop wordt toegepast neemt de historische waarderingen en het economisch klimaat mee in overweging. Parameters zoals grondstofprijzen en valutatrends worden centraal bepaald.
Price is bij al deze zaken betrokken, waarbij hij de aannames van zijn analisten ter discussie stelt en koersdoelen kan aanpassen op basis van eigen inzichten. Top-down inzichten komen meestal voort uit ontmoetingen met het management van de bedrijven. Price houdt ook macro-economische ontwikkelingen bij en neemt die mee op aandelenniveau om risico's te vermijden.
De aanbevelingen vanuit het analistenteam vinden hun weg naar de drie regionale managers die ieder een portefeuille bouwen van zo'n 50 aandelen, waarbij Price uit die drie selecteert om zijn portefeuille samen te stellen.
Sinds Nick Price aantrad als beheerder in juli 2009 tot en met april 2018 heeft het fonds zijn categoriegemiddelde, de MSCI EM Index en de MSCI EM Growth Index verslagen. De prestaties zijn aangejaagd door positieve aandelenselectie en sterke prestaties van bepaalde favoriete sectoren.
De positieve visie op de technologiesector was een belangrijke drijvende kracht om het verschil te maken met de index in 2010 en 2011. In 2012 bleef het fonds achter bij zijn benchmark en zijn concurrenten, waarbij grondstofaandelen negatief uitpakten.
In 2013 keerde het tij weer met sterke aandelenselectie in consumer discretionary en IT. In neigde de markt meer naar waarde-aandelen boven groei en dat zorgde voor een significante underperformance ten opzichte van concurrenten. Het verschil met de benchmark zat hem in IT en financials aandelenselectie, terwijl de overweging in consumer discretionary en onderweging in grondstoffen het achterblijven verergerden.
Op landenniveau was de onderweging en aandelenselectie in Brazilië de grootste negatieve factor. In 2017 kwam de groei er echter weer in en deed het fonds het juist weer beter dan zijn concurrenten. Aandelenselectie was de belangrijkste drijfveer, met goede resultaten in financials, consumer staples en industrie. In 2018 tot en met mei bleef het fonds juist weer iets achter.
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse Y, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, is grotendeels in lijn met de mediaan van de peer goup van vergelijkbare aandelenklassen. Daarom een neutraal oordeel op de Price Pillar.
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Emerging Markets Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating , afgezet tegen de categorie benchmark:
Bron: Morningstar.nl
Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl
Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.