Top 5 Aandelen Opkomende Landen: dip in tweede kwartaal

Bijdrage geschreven door Ronald van GenderenMorningstar.nl

Aandelen uit opkomende landen belandden over het eerste kwartaal al in negatief terrein. Met wederom een min in het tweede kwartaal, lijken opkomende markten de positieve trend uit de voorgaande twee kalenderjaren vaarwel te hebben gezegd. Helemaal omdat de ontwikkeling in de afgelopen drie maanden het spiegelbeeld was van aandelen uit ontwikkelde landen. Toegenomen bewegelijkheid leverde echter wel weer kansen voor actief beheerde fondsen op.

Opkomende landen presteerden in 2016 en 2017 geweldig met rendementen, voor de MSCI Emerging Market index in euro’s, van 14,51% en 20,59%. In die sterke serie kwam in het eerste kwartaal van dit jaar al een eerste haarscheur met een verlies van bijna 1% en daar kwam over het tweede kwartaal een min van 3% bij. Dat brengt het verlies over de eerste zes maanden van het jaar op 4%. Hoewel daarmee het bloed nog niet door de straten loopt, is het wel een kentering in het positieve beeld van de afglopen jaren.

Bovendien zijn de ontwikkelingen voor opkomende landen tegengesteld aan die in de brede markt. Zo poetste de MSCI World index in het tweede kwartaal juist het verlies dat was opgelopen in de eerste drie maanden ruimschoots weg.

Handelsoorlog

De door president Donald Trump ontketende handelsoorlog is één van de belangrijke drijvende krachten achter de toegenomen nervositeit onder beleggers in opkomende landen. Echter, waar de door de VS ingestelde handelsbeperkingen met name gericht lijken op China, is het opvallend dat aandelen juist hier minder hard zijn geraakt door de maatregelen (de MSCI China index daalde met slechts 0,59% in het eerste kwartaal en stegen zelfs in het tweede kwartaal met 1,65%, dit is overigens de index voor zogenaamde H-shares. De A-shares zagen de koersen wel met 16% dalen over het eerste half jaar) dan andere opkomende landen.

Een andere belangrijke verklaring voor de matige prestaties voor opkomende landen in het tweede kwartaal komt ook uit de VS. De wereldwijde economische groei is nog steeds solide en dat zou normaliter een positieve factor kunnen zijn voor opkomende economieën. Echter, de sterke economische groei in de VS heeft de FED er toe bewogen de rente te verhogen.

Dit jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rente reeds tweemaal verhoogd en hintte inmiddels op nog twee verhogingen in 2018 gevolgd door drie renteverhogingen in 2019. De aantrekkende dollarkoers die dit tot gevolg had is slecht nieuws voor opkomende landen die relatief veel in dollars lenen of op andere manieren een grote blootstelling hebben aan de dollar. De valuta’s van onder andere Argentinië (-26,5% in het tweede kwartaal), Brazilië (-9,0%) en Turkije (-8,9%) kwamen in een duikvlucht terecht.

Geen hoofdrol voor ETF 's meer

In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste halfjaar van 2018.

Waar de top 5 vorig kwartaal nog werd gedomineerd door ETFs - maar liefst vier van de vijf posities werden toen ingenomen door indextrackers - is daar ditmaal geen sprake meer van. Slechts één ETF heeft de top 5 gehaald. Actieve fondsen hebben gebruik weten te maken van de toegenomen bewegelijkheid van de markten om zich te onderscheiden van de benchmark.

De Top 5: BlackRock op 1

Op de eerste plaats treffen we de enige overlever van vorig kwartaal aan, het Emerging Markets Equity Strategies Fund van BlackRock . Het fonds onderscheidt zich van de concurrentie doordat het niet alleen long-posities in portefeuille heeft, maar ook short-posities inneemt. Het afgelopen half jaar pakte dit goed uit, ondermeer (en met name) een drietal short-posities in Turkse bankaandelen droegen sterk bij aan het rendement: Akbank (-31,38%), Turkiye Vakiflar Bankasi (-37,64%) en Yapi Ve Kredi Bankasi (-24,78%).

Een andere benadering die in neergaande, maar vooral beweeglijke markten, goed werkt is een low volatility strategie. Niet voor niets treffen we op plek 4 een ETF van iShares die dit toepast. De iShares Edge, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver draagt, volgt een index die probeert een portefeuille samen te stellen met een zo laag mogelijke volatiliteit.

Het eveneens met Silver gewaardeerde Uni-Global Equities Emerging Markets tracht ook een portefeuille met lage volatiliteit samen te stellen. Het team, onder leiding van de ervaren Alexei Jourovski, combineert kwantitatieve optimalisatie technieken met fundamentele risico-analyses om tot een defensieve portefeuille te komen.

Top 5 Aandelen Opkomende Landen

Aandelenopkomendemarkten

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.