Alles over dividenden

Aandelen strategieën die gericht zijn op het kopen van aandelen die dividenden uitkeren gelden mondiaal als de meest populaire strategieën. Dit wordt ook wel dividendbeleggen genoemd. Een dividenduitkering is een (meestal jaarlijkse) betaling van geld aan de aandeelhouders van een bedrijf. De meeste dividenduitkeringen zijn 1 maal in het jaar. Amerikaanse bedrijven daarentegen hebben een heel wat hogere frequentie van dividenduitkeringen. De dividenduitkering kan gezien worden als compensatie voor de beleggers die het risico lopen door in het aandeel te beleggen. Aandeelhouders hebben de minste veiligheid qua risico's van de investeringen. Banken en andere vreemd vermogenverschaffers hebben de hoogste aansprakelijkheid op de activa van een bedrijf. Aandeelhouders komen pas al allerlaatsen aan de beurt wanneer een bedrijf in executie is gegaan. Dividenduitkeringen zijn zodoende de enige manier voor een bedrijf om haar aandeelhouders te belonen voor de investeringsrisico's die zij lopen. Wat noemen we de ex-dividend dag? Dit is de dag dat u als belegger het aandeel in bezit moet hebben om in aanmerking te komen voor de dividendbetaling.

Dividend punten

  • extra compensatie risico
  • periodiek inkomen
  • risico dempend
  • doorbeleggen

    Als voorbeeld: stel dat het aandeel Apple nu 30 euro kost en het een week later 1 euro aan dividend uit zal gaan keren, dan daalt op de ex dividend dag het aandeel doorgaans met de hoogte van het dividend. Alles over het dividend van Apple/ bieden wij uiteraard hier aan. In dit geval dus die ene euro.deze zit als het waree niet meer in de koers van het aandel verwerkt want het 'valt er uit' na de ex-dividend datum. Dit is dus een zogenaamde 0-euro operatie want het maakt per saldo niets uit. Moeten we ons als belegger dan niets aantrekken van het dividend? Ja, op de korte termijn is het nutteloos voor u als belegger om op dividendaandelen te richten.

    Dit omdat de markten op de korte termijn extreem efficiënt zijn. Dit betekent dat alle informatie in de koersen verwerkt wordt. Het maakt dan totaal niets uit hoe hoog of laag een dividend is want het wordt toch wel op de beurzen aangepast.

    Dividendaandelen absoluut aan te raden

    Maar waarom is het kopen van aandelen die dividenden uitkeren dan toch aantrekkelijk? We zien op de langere termijn dat aandelen die dividenden uitkeren het juist beter hebben gedaan dan de aandelen die dat niet deden.

    Het kunnen uitkeren van dividenden kan worden gezien als een kwaliteitsindicator. Bedrijven die geen dividenden uitkeren kunnen we doorgaans typeren als bedrijven van een lagere kwaliteit. De mogelijkheid dat een bedrijf dividenden uit kan keren aan haar aandeelhouders kunt u goed gebruiken als eerste kwaliteitsfilter.

    Uiteraard is dit heel erg kort door de bocht want er zijn nog tal van andere variabelen die de kwaliteit (lees: onder- of overwaardering) van een aandeel beoordelen. Kijkende naar de historische rendementen kijken van aandelen die dividenden uitkeren ten opzichte van de aandelen die dat niet doen dan zien we op de korte termijn vrijwel geen verschillen. Echter op de langere termijn zien we echter hogere totaalrendementen (koersrendementen + dividendrendementen) voor de aandelen die dividenden uitkeren. Dit komt door het rente-op-rente effect. Dit komt neer op een exponentieel effect door dat de ontvangen dividenden herbelegd worden en die op hun beurt ook weer dividenden ontvangen. We kunnen dit een sneeuwbaleffect noemen.

    U kunt dit zien als een jonge boom die na verloop van tijd steeds meer appels geeft. De befaamde wetenschapper Albert Einstein noemde dit rente-op-rente effect ook al het 8e wereldwonder. Bekende dividendbeleggers zijn onder andere Dennis Gartman, Jorik Van den Bos (Kempen) en T. Boone Pickens.

    Invloed dividendbelasting

    Over het uitgekeerde dividend wordt in bijna alle landen dividendbelasting ingehouden.deze dividendbelasting is echter vaak voor een gedeelte terug te vorderen. Een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is, is het in Woerden gevestigde Mylette. Een van de redenen om dividenden apart te belasten is het voorkomen van belastingontwijking: in een stelsel waar geen dividendbelasting is het namelijk mogelijk om inkomstenstromen via dividenden te laten verlopen en zo de inkomstenbelasting te omzeilen. Het is echter doorgaans alleen rendabel bij hele grote posities in een aandeel om de ingehouden dividendbelasting terug te kunnen vorderen.

    De kosten van alle administratieve handelingen doorgaans veel hoger zijn dan het terug te ontvangen bedrag. Het breakevenpunt om ingehouden dividendbelasting terug te vorderen ligt op circa 250 euro. Dit wil zeggen dat indien u per aandeel een totaal van minder dan 250 euro aan ingehouden dividendbelasting heeft dat dan de kosten om het terug te vorderen daar boven liggen. Wij raden dus aan om niet te veel te focussen op de hoogte van uw ingehouden dividendbelastingen.

    Dividenden variabel door de tijd heen

    Dividenden zijn echter nooit stabiel en variëren door de tijd heen. Bedrijven kunnen zo maar aankondigen om te stoppen me het uitkeren van dividenden aan haar aandeelhouders. Al deze onzekerheden maken beurskoersen extreem gevoelig voor uitspraken over het toekomstige dividend.

    Wanneer een bedrijf stelt dat het haar dividend per aandeel verlaagt zien we vaak forse reacties op aandelenbeurzen. Dit komt natuurlijk omdat de toekomstige waarde van het aandeel daalt (die bestaat uit koersrendementen plus natuurlijk de dividendrendementen). Aanpassingen in de hoogtes van de dividenden zorgen dus direct voor reacties op de aandelen- en optiebeurzen (in het geval er opties voor het aandeel bestaan).

    Haken en ogen dividendbeleggen

    Een dividendstrategie is dus zeker geen simpele strategie want er komt veel meer bij kijken. Historische dividenden zijn niets anders dan historische cijfers en bieden dus eigenlijk weinig houvast voor de toekomst. Voor beleggers is het absoluut zaak om verder te kijken dan naar puur het dividend per aandeel want anders tuint u in de zogenaamde 'value trap'.

    Als beleggers puur hier naar zouden kijken is dat wel heel erg naïef en historisch hebben we vaak gezien dat beleggers dan de deksel op hun neus kregen. Het is voor beleggers dus zaak om naar het totale plaatje te kijken. Kan het bedrijf het dividend überhaupt wel betalen is eigenlijk de grote vraag.

    Belangrijke financiële variabelen om naar te kijken zijn onder andere de kaspositie, de solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en het vreemd vermogen), de kasstromen en de winst. Uiteraard zijn al deze variabelen op zich zelf ook weer onvoorspelbaar en ook superbeleggers zoals Warren Buffett of Joel Greenblatt durven geen pogingen doen om deze accuraat te voorspellen.

    Hoogste dividendrendementen hachelijke zaak

    Het is o zo verleidelijk om simpelweg de aandelen te kopen met de hoogste verwachte dividendrendementen maar zo simpel werkt het helaas niet. Een vrij hoog dividendrendement, hiermee bedoelen van 6 procent of meer, is doorgaans vrij gevaarlijk. Hiermee bedoelen we dat het effectieve dividendrendement van het aandeel eigenlijk te hoog is; dan is of het dividend te hoog of de beurskoers absurd laag.

    Beiden kunnen natuurlijk waar zijn maar in de financiële wereld weten we het nooit. Er zijn zat voorbeelden van aandelen met hoge dividendrendementen die daarna stevig in elkaar klapten of zelfs failliet gingen.

    Denkt u bijvoorbeeld maar aan Chrysler, Lehman Brothers en Innoconcepts. Al deze aandelen hadden hele forse verwachte dividendrendementen op basis van de koersen destijds versus de verwachte dividenduitkeringen. Wanneer de hoogtes van de dividenden werden verlaagd stortten de koersen in elkaar. Waarna de koersen nog verder instortten toen de dividenduitkeringen helemaal geschrapt werden.

    De dividendhoogte is verder niets anders dan het gemiddelde van wat de analisten verwachten. Uiteraard geven bedrijven ook verwachtingen af van hun toekomstige dividenduitkeringen maar deze moeten altijd nog door de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) worden goedgekeurd. Het gebeurd in de praktijk vrijwel nooit dat aandeelhouders een lager dividend prefereren, eerder wensen ze een hoger dividend per aandeel.

    Rendementen 100 euro geïnvesteerd in Europese Dividendaristocraten

    Dividendrendementen

    De dividendaristocraten uitgelegd

    Dividendaristocraten zijn de bedrijven die jaar in jaar uit een hoger dividend hebben kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. U ziet het: na verloop van tijd wordt het aantal bedrijven die overblijven steeds kleiner. Bekende bedrijven die een dividendaristocraat zijn, zijn onder andere Medtronic, Colgate-Palmolive en T. Rowe Price.

    De rendementen van deze aandelen zijn op de langere termijn ook gigantisch geweest. Het rente-op-rente effect (het effect van herbeleggen) is hier de verklaring voor. Maar staart u zich hier absoluut niet blind op.

    Historische cijfers, prestaties en rendementen zeggen simpelweg weinig over de toekomst. Op termijn is het uiteraard onmogelijk dat een bedrijf continu haar dividend per aandeel kan verhogen (bedrijven kunnen uiteraard ook niet permanent overeind blijven). De strategie van de dividendaristocraten benadrukt goed de hoge waarde van geherinvesteerde dividenden op de lange termijn.

    Voor investeerders die in Zwitserland gevestigd zijn bieden wij de Zwitserse site Finanzresearch.ch met informatie over dividendstrategieën aan.