Succesvol beleggen ingewikkeld? Niet voor diegenen die de vier eenvoudige basisstappen voor beleggen volgen. In dit eerste deel van een vierdelige serie over beginnen met beleggen legt Wim van Zwol van vermogensbeheerder Vanguard uit wat stap één is: stel doelen.
Laten we beginnen bij het begin en ervan uitgaan dat je nog niet eerder hebt belegd. Diep van binnen ben je er niet echt van overtuigd dat je weet wat je doet. Je bent ook een beetje bang dat je geld verliest omdat de waarde van je beleggingen zowel kan dalen als stijgen, wat betekent dat je minder terug zou kunnen krijgen dan je oorspronkelijk hebt geïnvesteerd. De aandelenmarkten zijn immers meestal alleen in het nieuws als er slecht nieuws is.
Deze kritische houding is juist goed, want daarmee heb je alle troeven in handen om een succesvolle belegger te worden. Als er íets schadelijk is bij beleggen, is het overmoed. Beleggen gaat niet over het bespelen van de markten; het gaat om strategie en het denken op lange termijn.
Om de financiële markten voor je te laten werken, dien je kalm te blijven – wat betekent dat je een plan moet hebben. En dit is waar Vanguards vier eenvoudige beleggingsstappen kunnen helpen. In deze vierdelige serie bespreken we ze allemaal.
Begin bij het begin – en bij jezelf. Door na te denken over waarom je wilt beleggen, krijg je het vertrouwen om te beslissen hoe je dat het beste kunt doen. Vermoedelijk wil je beleggen omdat je hoopt op een beter rendement op je spaargeld dan wat je bij de bank krijgt. Of je nu regelmatig geld wegzet of eenmalig een groot bedrag, je wilt dat je kapitaal groeit. Maar waar wil je het geld eigenlijk voor gebruiken? Je kunt het niet meenemen naar boven, zoals het gezegde luidt, dus waar wil je het uiteindelijk aan uitgeven?
Het antwoord hierop is niet altijd eenvoudig, omdat de doelen van mensen kunnen veranderen.
Als je geld in (de verruiming van) je pensioen steekt, is het gemakkelijk: je spaart voor je pensioen en zet je geld daarvoor vast op een rekening. Maar als je doelen hebt die niet zo eenvoudig op een datum zijn vast te pinnen, is het niet zo eenvoudig om geld opzij te zetten.
Zo is het lastig om te weten wanneer je precies gaat trouwen of samenwonen of kinderen krijgt. Ook als het gaat om een huis kopen, zijn veel zaken ongewis. Koop je het huis samen met iemand anders en deel je de kosten? Hoe zullen de huizenprijzen zich in de tussentijd ontwikkelen? Waar brengt je carrière je naartoe? Zal het bedrag dat je kunt besparen veranderen en zo ja, met hoeveel? En ga zo maar door.
Toch hebben de meesten van ons wel enigszins een idee van de doelen die we willen bereiken, wat betekent dat we ook een idee moeten hebben over hoe lang we het geld moeten wegzetten. Je kunt aan het einde van deze periode nog besluiten om te blijven beleggen, maar dat maakt niet uit. Het punt is dat doordat je een idee hebt van het einddoel, je in een betere positie bent dan je anders zou zijn om strategisch na te denken over je beleggingen.
Het begin is er. In het volgende deel kijken we naar stap twee: het balanceren van je beleggingen.
Wim van Zwol is hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard.