Succesvol beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn: Houd discipline

Succesvol beleggen ingewikkeld? Niet voor diegenen die de vier eenvoudige basisstappen voor beleggen volgen. In dit laatste deel van een vierdelige serie over beginnen met beleggen, legt Wim van Zwol van vermogensbeheerder Vanguard uit wat de vierde stap is: discipline.

In deze serie is het tot nu toe gegaan over nadenken wat je wilt bereiken met je belegde geld (stel doelen) en welke keuzes je moet maken om die doelen te bereiken (zorg voor een juiste balans in je beleggingsportefeuille). De derde stap ging over kosten: zorg ervoor dat je deze laag houdt. De vierde en laatste investeringsregel gaat over het belang van het vasthouden aan je plan, wat er ook gebeurt.

De waarde van je investeringen kan zowel stijgen als dalen, waardoor je kapitaal in gevaar kan komen. Het is de aard van de markten. Er kunnen zich dus momenten voordoen dat de markten zich tegen je keren. Dat risico is echter afgedekt. Onze beleggingsmethode is ontworpen om je door zowel de slechte als de goede tijden heen te helpen.

Door ervoor te zorgen dat de risico's in je portefeuille goed worden beheerd en gediversifieerd, in overeenstemming met je beleggingsdoelstellingen, ben je beter gewapend om je beoogde doelen te bereiken. En door je kosten laag te houden, geef je jezelf ook de beste kans om winstgevend te blijven, zelfs als de beleggingsresultaten mager zijn. Dat leggen we uit in dit laatste deel van deze vierdelige serie.

Blijf gedisciplineerd en blijf bij je plan

Als er iets misgaat in het leven, willen we deze zaken over het algemeen natuurlijk oplossen. Wie zijn been breekt, gaat naar het ziekenhuis, de planten krijgen water als het lang te droog is geweest. Mocht de waarde van je portefeuille dalen, dan is het logisch om na te denken over het nemen van corrigerende maatregelen; met andere woorden, je hebt de neiging je beleggingen te verkopen om te behouden wat je nog over hebt. Maar dit zou een vergissing zijn. Marktdalingen, zelfs grote, maken deel uit van het beleggen. Dat is normaal. Zolang je de juiste balans hebt, hoef je hier ’s nachts niet van wakker te liggen en kun je ze het beste negeren.

Emotionele reacties als het gaat om je investeringen kunnen leiden tot dure beleggingsfouten.

Menselijke emoties en gedragsvooroordelen kunnen je aanzetten tot het najagen van dure tijdelijke trends. Ze zetten je er bijvoorbeeld toe aan om de markt te ontvluchten in geval van tegenspoed door laag te verkopen, waardoor je geen beleggingen meer hebt op het moment dat de markten weer aantrekken. Maar proberen de markt te timen is zinloos – niet in het minst omdat extreme marktbewegingen, op en neer, vaak kort op elkaar plaatsvinden.

Zoals de onderstaande grafiek laat zien, doen de volatiele handelsomstandigheden op de korte termijn geen afbreuk aan de trends op de langere termijn.
Ftse allshare index

Marktdalingen zijn nauwelijks waarneembaar bij een langetermijnperspectief. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Let op: Intraday volatiliteit wordt berekend als dagelijkse range van handelskoersen [(hoog-laag)/openingsprijs] voor de FTSE All Share Index. Bron: Vanguard, met behulp van gegevens van Bloomberg. Gegevens per 31 december 2019.

Hou dus de moed erin en wees niet impulsief, maar gedisciplineerd. De markten zullen zich soms tegen je keren – en dat voelt soms als een eeuwigheid. Maar je hebt je plan, afgestemd op je doelen, dus blijf daarbij.

De meest succesvolle investeerders zijn die met discipline. Degenen die investeren voor de lange termijn en niet te veel aan hun portefeuilles sleutelen.

Succesvol beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk alleen aan doelen, balans, kosten en discipline.

Wim van Zwol is hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard.