China zou crypto kunnen blokkeren

Vers nieuws uit China is naar voren gekomen over het verbod op cryptocurrency. De drie leidende financiële instellingen hebben bevestigd dat bedrijven in het land hun klanten niet kunnen voorzien van cryptogerelateerde diensten.

Volgens de rapporten moeten de instellingen bedrijven eraan herinneren dat ze geen financiële producten mogen uitgeven die verband houden met crypto-activa en ook geen spaar- of verpandingsdiensten mogen aanbieden.

Deze verklaring werd gezamenlijk onderschreven door de National Internet Finance Association of China en China Banking Association, zoals gepubliceerd door Shanghai Securities News. Dit werd ook gemeld door het door de staat gerunde persbureau Xinhua.

In de verklaring werd duidelijk gesteld dat het voor zowel de financiële instellingen als de betalingsbedrijven illegaal zal zijn om hun klanten alle cryptogerelateerde diensten aan te bieden, inclusief afwikkeling, handel, registratie en clearing.

De verklaring werd ook uitgezonden op CCTV-kanalen van staatsmedia en op de officiële WeChat-pagina van de centrale People's Bank of China (PBoC).

Maar de meeste mediakanalen meldden dat het belangrijkste doel van deze verklaring was om "het risico van speculatie op het gebied van cryptocurrency-handel te voorkomen". Reuters meldde echter dat er een nieuw verbod was ingesteld.

Een crypto-expert Qiao Wang verklaarde dat de verklaring slechts een herhaling van "een antispeculatiewet jaren geleden" herhaalt.

Chinese crypto

Commentatoren reageerden boos en beschuldigden Reuters ervan valse informatie te verspreiden. Velen wezen erop dat deze verklaring niet afkomstig was van de basis van de Centrale Bank.

De drie instanties hebben de investeerders gewaarschuwd over de speculatieve aard van de cryptocurrency dat het "de bestaande economische en financiële orde" kan verstoren. Ze voegden eraan toe dat cryptotransacties niet door de wet worden beschermd en dat beleggers als enige verantwoordelijk zijn voor eventuele verliezen. Ze herinnerden me er ook aan dat cryptowisseldiensten met vreemde valuta illegaal blijven in China.

Terwijl Chinezen nog steeds crypto-activa aanhouden en de over-the-counter-handel nog niet is gestopt.