Chinese miningban kan ook positief nieuws zijn voor Bitcoin

China wil zich steeds meer als een wereldmacht etaleren en het voortouw nemen. Macht en verantwoordelijkheid gaan hand in hand en daarom formuleerde het eigen klimaatdoelstellingen. Deze klimaatdoelstellingen kan het niet halen zolang miners massaal naar China trekken om er grijze energie in groene dollars om te zetten.

En daarom pakt China de bitcoinminingindustrie hard aan. Dit had harde gevolgen voor de koers van bitcoin, maar volgens experts is het niet alleen kommer en kwel. Zij zien ook positief nieuws in de Chinese miningban.

China sluit massaal miningbedrijven

Het begon eind februari 2021, toen de voor miners populaire regio Binnen-Mongolië haar plannen bekendmaakte. Een onderdeel van het nieuwe energiebeleid was het sluiten van alle miningfaciliteiten in de regio. In april 2021 – in China is er zelden sprake van lange overgangstermijnen – werd bitcoinmining er volledig illegaal. Al snel volgden regio's als Xinjiang, Yunnan en Qinghai het voorbeeld. Begin juni 2021 beval de provincie Sichuan energiebedrijven zelfs om de stroom naar miningbedrijven af te sluiten. Zelfs hun kantoren kwamen zonder stroom te zitten.

Het harde ingrijpen van de Chinese overheid zorgde voor een deuk in de bitcoinkoers, die het tot dat moment heel goed deed. Ook Litebit noemde het een belangrijke oorzaak voor de daling. Midden april was een bitcoin nog bijna 54.000 euro waard, terwijl dit intussen onder de grens van 30.000 euro is gedoken. Het is nogmaals een bewijs dat Bitcoin sterk afhankelijk is van overheidsingrijpen.

Nieuwe kansen voor Bitcoin

Toch zijn er ook experts die aanhalen dat de Chinese miningban op lange termijn goed nieuws kan zijn voor de bitcoin. Een van hen is Bas van der Hout, financieel journalist bij De Tijd.



Hij haalt aan dat veel beleggers al langer schrik hadden dat het bitcoinnetwerk instabiel zou worden bij een overheidsingrijpen zoals in China, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Transacties blijven ondanks de gebeurtenissen soepel verlopen en dat stemt tot vertrouwen. Het is iets dat ze ook bij Litebit opmerkten. In een van hun artikelen hebben ze het erover hoe de moeilijkheidsgraad van mining zich netjes heeft aangepast en met maar liefst 25% is gedaald. Dit zorgt eveneens voor vertrouwen.

Tegelijkertijd is het zo dat Bitcoin de laatste maanden onder vuur kwam te liggen omdat het minen heel milieuonvriendelijk is, wat grotendeels te maken had met de grijze miningbedrijven in China. Nu miners massaal uit China wegtrekken, kan Bitcoin eindelijk milieuvriendelijker worden. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index verbruikt Bitcoin op dit moment ongeveer 63,77 TWh. Eerder dit jaar liep het verbruik op tot 130 TWh, met een absoluut record van 141 TWh. Het toont aan hoe groot het aandeel van de Chinese miners was. Bitcoin verbruikt nu nog steeds meer energie dan Algerije en net iets minder dan Tsjechië, maar het doet het intussen wel al beter dan landen als Oekraïne (128 TWh), Argentinië (125 TWh), Nederland (110 TWh) en België (82 TWh).

Uiteraard is de transitiefase nog steeds aan de gang en zal het energieverbruik uiteindelijk opnieuw toenemen, maar het doet alvast vermoeden dat de bitcoin een stuk groener zal worden. En wie weet springt Elon Musk binnenkort weer op de kar en drijft hij eigenhandig de koers verder op.