Cryptovaluta kopen - is het nu of nooit?

Je kunt er nauwelijks meer omheen, cryptovaluta neemt langzaam de hoofdpagina’s van de kranten en online media over. Na een lange dip kwamen de cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum dit jaar weer in een grote boost terecht, waarna de koers toch weer zakte. Vele van de “traditionele” beleggers hebben in crypto geïnvesteerd, of overwegen het toch. Maar wat is nu het verschil tussen gewone aandelen kopen en cryptovaluta aanschaffen?

Ga je voor aandelen of cryptovaluta?

Bij het kiezen van de cryptocurrency waarin je wilt investeren is het belangrijk om de potentiële winsten en risico’s te analyseren. Natuurlijk is het relatief veiliger om in Bitcoin te investeren, maar de winsten die je kan binnenhalen door bijvoorbeeld in Doge te investeren liggen een stuk hoger. Maar, deze investering komt dan weer met een veel hoger risicoprofiel!

Bij het investeren in aandelen krijg je - vergeleken met de risicovollere markt van de cryptovaluta -eerder een gestaag dividend en een langzaam stijgende aandeelwaarde. Je moet natuurlijk de goede keuze maken. Een perfect voorbeeld van een langzaam, maar zeker stijgend aandeel is Picanol.

Ter vergelijking - als je voor mei in de Doge had geïnvesteerd, kon je winsten binnenhalen die tot wel 25.000% je originele investering waard zijn. Niet slecht, toch?

Waarom in cryptovaluta investeren?

Daar waar vroeger de Bitcoin een eerder abstracte munt was waar iedereen nog van schrok, is het tegenwoordig in de opmars als het nieuwe betaalmiddel. Het heeft dan ook verschillende grote voordelen, zoals bijvoorbeeld de transparantie en anonimiteit. Je hoeft bij betalingen bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens niet te delen, en dat kan in bepaalde gevallen goed van pas komen. Een goed voorbeeld daarvan zijn online casino's die van cryptovaluta gebruik maken, en zo extra transparantie en veiligheid voor hun klanten aanbieden. Zo kan je veilig betalen en je anonimiteit behouden tijdens het spelen van online blackjack of een potje bingo.

Waar kan je met Bitcoin betalen?

Tegenwoordig kan je op best veel plaatsen met Bitcoin betalen. Het maakt het dus nog aantrekkelijker om hierin te investeren, want de liquiditeit ervan is permanent. Aandelen kan je echter enkel kopen/verkopen wanneer de beurs open is, wat een zekere limiet op de liquiditeit ervan oplegt.

Je kunt eten bestellen op Thuisbezorgd.nl, een burger van Burger King of een broodje van Subway kopen met Bitcoin. Snel en gemakkelijk! Maar ook online aankopen bij bijvoorbeeld Amazon kunnen in sommige landen met Bitcoin betaald worden.

Koers bitcoin

Koers bitcoin

De beste cryptomunten van 2021

Je kan het niet gemist hebben - Bitcoin en Ethereum stalen de show in 2021. Het is dus zeker een goede zet om deze twee cryptomunten te analyseren, want alle ups en downs zijn cyclisch. Ook al is de koers van Bitcoin na de grote boost omhoog weer gedaald, gaat deze ooit wel terug omhoog gaan. Het is alleen een kwestie van berekenen wanneer dat gaat gebeuren.

Koersen diverse populaire cryptovaluta

Koersen cryptovaluta

Naast Bitcoin en Ethereum, zijn er ook andere interessante cryptomunten die zeker je aandacht verdienen. Cardano is daar een van. Deze is in 2021 ook flink gestegen, maar er wordt momenteel getwijfeld aan de stabiliteit van de munt. Sommigen voorspellen zelfs dat de waarde ervan tot wel 90% zou kunnen dalen. Dit is natuurlijk slechts een theorie - maar het is zeker de moeite waard om de analyse en logica daarachter door te nemen voor je een keuze maakt.

Een andere cryptomunt om in de gaten te houden is de Binance Coin, de munt die is ontwikkeld door Binance, het cryptowisselplatform. Deze munt is gebaseerd op Ethereum, dus zal daardoor wel flink beïnvloed worden. Dit kan in je voordeel werken - maar ook in je nadeel!

We raden je aan om zeker eens investeringen in cryptovaluta uit te proberen. Begin met het doornemen van de basisinformatie over cryptovaluta, en weeg dan de verschillende keuzes af. Net zoals bij aandelen, is je onderbuikgevoel ook altijd belangrijk.